Home > #Hoofdnieuws > WRC Monte-Carlo: Belgisch team PTR met ambitie in 90ste Monte-Carlo

WRC Monte-Carlo: Belgisch team PTR met ambitie in 90ste Monte-Carlo

De troepen van Pieter Tsjoen zijn goed vertegenwoordigd in Monaco, waar de eerste WK-rally van het seizoen traditioneel op de kalender staat. In de kleuren van PTR, het team van de Oost-Vlaamse rallyman en ondernemer, zien we twee wagens: een Skoda Fabia Evo voor Freddy Loix en Pieter Tsjoen zelf en een Renault Clio voor Tim Van Parijs en Kurt Heyndrickx. Beide teams hebben al behoorlijk wat ervaring in de legendarische Monte-Carlo en vertrekken met een zekere ambitie.

Freddy Loix en Pieter Tsjoen starten in de nieuwe klasse, de WRC2 ‘Masters’. “WRC2 is eerst en vooral de klasse voor de wagens waarmee onder meer het nationale rallykampioenschap wordt beslecht en in die klasse hebben ze een rankschikking en een kampioenschap voorzien voor rijders van meer dan 50 jaar oud”, legt meervoudig rallykampioen Freddy Loix uit. “Het gaat niet alleen over de Monte-Carlo, maar over een heus kampioenschap. De teams bepalen zelf welke zes wedstrijden ze nomineren en waarin ze dus punten kunnen scoren. Of we dat kampioenschap gaan rijden, zal afhangen van diverse factoren, zoals tijd, onze beschikbaarheid en uiteraard het prijskaartje dat eraan verbonden is.”

Loix en Tsjoen draaien al geruime tijd mee in de rallysport, beide met heel wat succes, maar vandaag benaderen ze de wedstrijden toch anders. “We zijn nog steeds ambitieus, maar we worden ook wat voorzichtiger”, zijn ze eerlijk. “We nemen iets minder risico’s dan de jonge wolven, maar dat wil niet zeggen dat we geen ambitie meer koesteren. In onze categorie ‘Masters’ vertrekken we uiteraard niet alleen om mee te doen. We zullen misschien iets rustiger vertrekken dan in onze jonge jaren en daarna zien we wel. Naast het feit dat we dit als vrienden doen en de ambiance goed moet zijn, willen we zondag op een mooie plaats eindigen.”

Met Clio in RC4

Het team van Pieter Tsjoen zet niet alleen een Skoda Fabia Evo voor Freddy Loix en Tsjoen zelf in, ook de winnaars van de RC5-klasse vorig seizoen, Tim Van Parijs en Kurt Heyndrickx, doen het in de kleuren van het Oost-Vlaamse team. Ze doen het opnieuw in een Renault Clio RS Line, maar ditmaal in de klasse RC4. De beide Oost-Vlamingen vertrekken met veel zin en evenveel ambitie voor de opener van het wereldkampioenschap rally.

Klopt, vorig jaar wonnen we in erg winterse omstandigheden de klasse RC5 en dat blijft een zeer mooie prestatie in onze carrière”, vertelt Tim Van Parijs in een zonnig Monaco. “Dit jaar doen we het in RC4, opnieuw met een Clio, maar een iets meer krachtige versie, met meer dan 200 pk, betere remmen en een andere ophanging, wat ook betekent dat we sneller gaan. Het andere verschil met vorig jaar zijn de weersomstandigheden, vorig jaar was het hier winter, vandaag lijkt het wel lente en er is op één uitzondering na, nergens sneeuw te zien. Dat maakt het voor ons wel moeilijker om tegen de lokale tegenstanders te strijden. Ik denk dat een podiumplaats in onze klasse, die toch goed 15 wagens telt, al een heel mooie prestatie zou zijn.”

Voor het duo is dit de enige wedstrijd van het WK, “want we houden van deze streek, deze rally en we hebben gewoon een geweldige tijd samen met het team van Pieter Tsjoen. De sfeer is voor ons erg belangrijk, het maakt deel van het avontuur uit.”

De Monte-Carlo start vanavond, donderdag met twee proeven, en eindigt zondagmiddag na 17 proeven tegen de chrono.