Home > WRC > WRC Monte-Carlo: WRC2 in een nieuw kleedje

WRC Monte-Carlo: WRC2 in een nieuw kleedje

Daar waar de strijd om de algemene zege in het WRC beperkt is tot een handvol deelnemers, zien we achter de fabriekswagens een hele lijst deelnemers in een Rally2-wagen of voorheen R5. De FIA heeft de indeling van deze klasse nog maar eens veranderd en Autosportwereld.be kon de bomen en het bos toch weer onderscheiden.

WRC2 Open is vanaf de Monte-Carlo de klasse waarin we alle ingeschreven deelnemers met een Rally2 (R5) -wagen terugvinden. Dat zijn uiteraard de Skoda Fabia, Hyundai i20, Citroën C3, VW Polo GTi en andere Ford Fiesta van deze wereld. Opgepast als een deelnemer met zo’n wagen verkiest om zich niet in WRC2 Open in te schrijven, mag hij aan de rally deelnemen, maar achter het veld WRC2, WRC3 en RGT. In de Monte Carlo opteren verrassend genoeg Stéphane Lefèbvre en onze landgenoot Renaud Jamoul (DG Sport Citroën) voor die optie, net als een handvol lokale helden.

In WRC2 Open vinden we dus alle deelnemers die we voorheen in de diverse WRC2 en WRC3-categorieën zagen, met naast het algemene klassement ‘WRC2 Open’, nog twee subcategorieën, met name WRC2 Junior en WRC2 Masters. De ‘Junior’-klasse is open voor rijders van 30 of minder, voor de ‘Masters’ moet u dan weer 50 of ouder zijn. In de Monte-Carlo vinden we in beide klassen een Belgische formatie met uiteraard Munster-Louka (Hyundai) bij de jonge wolven en Loix-Tsjoen bij de… grijze vossen. Echter alle deelnemers komen voor de algemene zege in aanmerking.

Bekende namen in de WRC2 Open zijn er zeker, met Andreas Mikkelsen, Marco Bulacia en Nikolay Gryazin (Toksport Škoda), Chris Ingram (ook Toksport), Erik Cais, Grégoire Munster (Hyundai), Yohan Rossel (Citroën C3), Eric Camilli (Citroën C3) en Sean Johnston (Citroën). Na de Monte-Carlo krijgen we mogelijk meer nieuws over de programma’s van Teemu Suninen, Jari Huttunen en Mads Østberg. Echter officiële programma’s van Ford en Hyundai zijn er niet meer.

In WRC2 Masters, zal Freddy Loix voor de winst moeten vechten tegen Oliver Burri, Frédéric Rosati en Jean-Michel Raoux.

WRC3 blijft ook bestaan, maar dan voor de wagens uit Rally3, met voorlopig enkel de Ford Fiesta Rally3. ook het WRC Junior-kampioenschap valt hieronder.