Home > #Hoofdnieuws > WRC Monte-Carlo: Thierry Neuville alvast sterk in de statistieken

WRC Monte-Carlo: Thierry Neuville alvast sterk in de statistieken

De 90ste editie van de Monte-Carlo is niet alleen de start van een nieuw technisch tijdperk voor het WK Rally, het is ook de start van de 50ste editie van het WK Rally, althans wat betreft het WK bij constructeurs. Nu Sébastien Ogier nog maar een gedeeltelijk seizoen zal afwerken is het ook meteen een van de meest open seizoenen van de afgelopen twee decennia.

Foto: © Hyundai

We nemen er even de cijfers bij, cijfers die uiteraard twee rijders in het bijzonder in de spots zetten: Sébastien Loeb en Sébastien Ogier. Beide Fransen zijn samen goed voor zeventien wereldtitels (negen voor Loeb, acht voor Ogier) en niet minder dan 133 WK-zeges (79 voor Loeb en 54 voor Ogier). Hiermee rijden ze iedereen op lichtjaren, waarbij de lange Fin Marcus Grönholm met 30 zeges derde staat op de zegelijst, terwijl Tommi Mäkkinen en Juha Kankkunen ieder vier wereldtitels tellen.

Van de rijders die in 2022 een heel seizoen rijden en dus kans op de wereldtitel maken, is uiteraard Ott Tänak de enige met een wereldtitel, de enige ook die in 18 jaar de Franse hegemonie kon onderbreken. De Est telt overigens veertien overwinningen en dat is één minder dan vijfvoudig vicewereldkampioen Thierry Neuville, die mits drie zeges dit seizoen in de top 10 van de ranglijst kan belanden, naast Hannu Mikkola en Jari-Matti Latvala. Elfyn Evans (5), Dani Sordo (3), Kalle Rovanpëra en Esepekka Lappi (1) volgen veel verder.

Thierry Neuville is met 289 beste chrono’s in een KP ook nipt de betere van Ott Tänak die 284 maal de beste tijd klokte, tegen 214 voor Sordo en 99 voor Evans. Ook hier is onze landgenoot statistisch dus in het voordeel.

Bij de constructeurs leidt het afwezige Citroën met 102 zeges, tegen 91 voor Ford. Toyota telt 69 overwinningen, Hyundai amper 20, waarvan vijftien door Thierry Neuville. Frankrijk is tot slot de meest succesvolle natie met exact 200 zeges, tegen 181 voor Finland en veel verderop zestien voor ons land, waarvan uiteraard vijftien voor Neuville en één voor François Duval.