Home > #Hoofdnieuws > FIA WEC: Vandoorne met WRT en stoelendans met oog op 2023

FIA WEC: Vandoorne met WRT en stoelendans met oog op 2023

De rollercoaster van het FIA WEC is nu wel definitief onderweg. Sean Gelael maakt immers officieel de overstap naar het Belgische WRT dat zelf over enkele weken start met de testen met de Audi LMDh, waarvan de rollout in maart is voorzien. De komst van de man uit Indonesië in het Belgische team, maakt ook de weg vrij voor Stoffel Vandoorne, teamgenoot van Gelael in 2021 bij JOTA Sport en vriend aan huis van de familie. Ook Tom Blomqvist zou over afzienbare tijd bevestigd moeten worden.

Foto: © Brecht Decancq

Het lijkt wel het transferseizoen in hoogste klasse van het voetbal: rijders in LMP2 verhuizen van team en dat alles met het zicht op het wonderjaar 2023 waarin een tiental constructeurs richting Le Mans trekken. Het mag dan ook niet verwonderen dat een sleutelrol in het hele verhaal voor WRT weggelegd is, het Belgische team dat in 2021 alles won wat een team kan winnen. WRT trok de aandacht van de vermogende familie Gelael, wat overigens al bleek tijdens de podiumceremonie van de slotmanche in Bahrein en de rest liet zich voorspellen. In het zog van Gelael volgen ook zijn trouwe luitenants Tom Blomqvist en Stoffel Vandoorne, waarmee Vandoorne misschien wel start met de voorbereidingen van een volgend hoofdstuk in zijn carrière. Mercedes verlaat op het einde van dit seizoen immers de Formula E en de West-Vlaming toonde zich de afgelopen jaren een prima soldaat in uithoudingsraces. Koppel daaraan de samenwerking tussen WRT en Audi voor LMDh en 1+1 is nog steeds 2… WRT start in week ‘9’ van dit seizoen met de testen van de nieuwe Audi.

Stoelendans

Nog in het kamp van WRT is het wachten op de teamgenoten van Ferdinand Habsburg die ook in het FIA zal racen, in tegenstelling tot Robert Kubica en Louis Deletraz, gezien WRT heel waarschijnlijk niet meer in ELMS zal uitkomen, althans dat meldt het dagblad La Dernière Heure. Zij verhuizen naar Prema, met ex-F3-rijder Lorenzo Colombo.

Nog volgens hun journalist Olivier De Wilde behoudt Jota twee wagens, met Roberto Gonzales, Antonio-Felix Da Costa en Will Stevens, naast ex-WRT-rijder Jonathan Aberdein in de tweede auto. Voor United Autosport zullen Owen-Hanson-Albuquerque de eerste wagen delen, terwijl in de tweede wagen een trio Jarvis-Lynn-Pierson zou moeten rijden.

Charles Milesi, ook ex-WRT, doet het verrassend genoeg met het Richard Mille-team, naast de dames Tatiana Calderon en Beitske Visser of Sofia Floersh. De voormalige Russische F1-rijder Daniil Kvyat doet het dan weer met Nyck De Vries en Oliver Rasmussen bij G Drive. Tenslotte zal het nieuwe Vector team het trio Muller-Cullen-Bourdaix laten rijden.

Het FIA WEC start op 18 maart in Sebring en doet op 7 mei ons land aan met de traditionele race in Spa-Francorchamps.