Home > #Hoofdnieuws > Endurance in januari: Belgen massaal naar het Midden-Oosten (deel 1)

Endurance in januari: Belgen massaal naar het Midden-Oosten (deel 1)

Met de Gulf 12 Hours, de 24 uur van Dubai, de 6 uur van Abu Dhabi en de 24 uur van Daytona is de maand januari meteen rijk aan heel wat uithoudingsraces. Opvallend gegeven daarbij, de Belgische inbreng is stevig, althans in de beide 24-uursraces, die beide globaal ook op een mooi deelnemersveld kunnen rekenen. In een eerste deel gaan we dieper in op de wedstrijden in het Midden-Oosten.

In Abu Dhabi zien we dit weekend amper vijftien wagens, met weinig ronkende namen, maar wel één Belg: Dries ‘Panther’ Vanthoor. Veel stof zal de race echter niet doen opwaaien, maar u kan ze via deze link – https://www.gulf12hours.com/live-tv/ – wel live volgen.

Stevig veld in Dubai

Een week na de ‘Golf’ is het tijd voor de opener van het 24H Series-seizoen, de serie van promotor Creventic en in de 24 uur van Dubai (14-15/1) zien we wel een vol veld, met maar liefst dertien GT3-wagens in de categorie ‘Pro’, waaronder twee Audi R8 LMS van het Belgische kampioenenteam WRT. De teams worden later bekend gemaakt, maar Autosportwereld.be kan u al meegeven dat ‘Driver of the Year’ Dries Vanthoor van de partij zal zijn.

In Pro/Am zien we acht auto’s, naast zeven in ‘Am’ met een volledig Belgisch viertal in de PROsport Aston Marin Vantage: Maxime en Guillaume Dumarey, Jean Glorieux en Simon Balcaen. Christian Kelders en Pierre-Yves Paque doen het in een Audi R8 van Sainteloc.

Amper vier wagens in GTX, maar ook hier een auto met een volledig Belgische crew, met name PK Carsport dat het viertal Longin-Longin-Guelinckx-Lowette in een Audi R8 GT2 laat rijden, een wereldpremière overigens.

19 x 911

Maar de GT3’s zijn niet alles, want in drie verschillende klassen vinden we maar liefst negentien Porsche 911, van de types 992 en 991. Team GP Elite zet twee wagens in ’992-Pro’ in voor een reeks bekende namen uit de Porsche Carrera Cup Benelux (Thierry Vermeulen, Steven van Rhee, de familie van Kuijk, Max van Splunteren en… Jos Verstappen)

Red Ant Racing doet het in 992-Am en ‘991’, met respectievelijk Wils-Hensen-Vanderfeesten-Boonen en van Parijs-Ooms en de broers Redant. Speedlover doet dan weer een beroep in 992-Am op Olivier Dons, Brent Verheyen en Jean-Michel Gerome en mogelijk ook op John De Wilde.

De laatste klasse voor GT-wagens is de ‘GT4’ (12 auto’s) met een Aston van opnieuw PROsport voor Gillion-Verdonck-Guido Dumarey.

Toerwagens

In TCR, de toerwagens, zien we negen aanmeldingen, waaronder twee Audi RS3 LMS voor AC Motorsport met onder meer Matthieu Detry, Stéphane Lémeret en Jurgen van den Broeck. Met twaalf wagens is ook de TCX-klasse goed bezet, evenwel zonder landgenoten.

Niet minder dan 84 (!) auto’s staan er dus op de voorlopige deelnemerslijst van de race in Dubai en zeker 30 Belgen, meer dan.. in de 24 uur van Spa.

Nogmaals Creventic

Een week later is het dan tijd voor de 6 Hours of Abu Dhabi (22/1), nog een organisatie van Creventic. Hier zien we tien GT3s, zonder Belgen evenwel. Ook twaalf Porsche 992 nemen de start, waaronder twee wagens van Speedlover, voorlopig zonder bezetting evenwel. Verder zien we nog negen auto’s in TG en vijf in TCR met één Audi van AC Motorsport.