Home > #Hoofdnieuws > Dakar 2022: Nasser Al-Attiyah stevig leider, Audi KO

Dakar 2022: Nasser Al-Attiyah stevig leider, Audi KO

In de Dakar 2022 stond vandaag de eerste echte rit op het programma, van Ha’Il naar Ha’Il over 546 km waarvan 334 km tegen de chrono. Deze eerste echte rit werd meteen… het einde van alle ambities voor nieuwkomer Audi. Stéphane Peterhansel crashte met zijn nieuwe Audi RS Q e-tron en Carlos Sainz verloor veel tijd door navigatieproblemen en telt al meer dan twee uur achterstand op leider Nasser Al-Attiyah (Toyota) die dankzij puik navigatiewerk van Mathieu Baumel al stevig in het zadel zit. Sébastien Loeb (BRX Thunder) is de enige die nog min of meer in het spoor van de Qatarees blijft, met een achterstand van twaalf minuten.

Foto’s: © Dakar.com

Twee rijders zijn dus zonder kleerscheuren uit een rit gekomen die veel moeilijker was dan verwacht: Nasser Al-Attiyah en Sébastien Loeb. De derde in de tussenstand, Martin Prokop telt in zijn Ford al meer dan twintig minuten achterstand, enorm na amper één rit. Lucio Alvarez (Toyota) en Vladimir Vasilyev (BMW) zijn de verrassende nummers vier en vijf.

Over en uit voor Audi

Audi mag meteen de boeken toedoen. Het Duitse merk zag ‘Mister Dakar’, Stéphane Peterhansel crashen en Carlos Sainz verloren rijden, wat zich meteen vertaalde in een uitzichtloze situatie. Ook Prodrive BRX zag twee van zijn drie teams tijd verliezen, met Nani Roma en Alex Haro die meer dan een uur prijsgaven en Orly Terranova en Dani Oliveras 48 minuten.

Ook bij Toyota is er al schade, met een verlies van 48 minuten voor Yazeed Al-Rajhi, terwijl Giniel de Villiers een half uur prijs gaf. Khalid Al Qassimi (Peugeot) kenden problemen met de versnellingsbak en mogen hun zevende plaats van 2021 ook vergeten. In het Belgische kamp reed de familie Imschoot naar een mooie 34ste tijd.

Daniel Sanders (KTM) won bij de motoren en blijft leider. Morgen (maandag) gaat het van Ha’Il naar Al Artawiyah over 585 km waarvan 339 km klassementsrit.