Home > Uncategorized > Formula D: racen op de keukentafel

Formula D: racen op de keukentafel

Natuurlijk kan iedere rechtgeaarde racefan tegenwoordig thuis racen. Het aantal gezinnen waar er computer, Playstation, Xbox of aanverwanten aanwezig is, groeit steeds en de “videogames” worden steeds toegankelijker. Maar er is nog een alternatief: een goed, “old-skool” bordspel.

foto’s:©willy bouchez


Het basisspel komt in een grote doos, met het circuit van Monaco en een fictief stadscircuit. Verder zijn er kaarten voor het schakelmechanisme, de bijhorende teerlingen en een resem aan zeer kleine wagentjes (zowel formulewagens als GT). De opzet van het spel is uiteindelijk eenvoudig: zorg dat je als eerste over de finish komt.

Schakelen is de boodschap

Hoe je de bochten neemt is bepalend voor de uitslag. In elke bocht moet er minstens één keer worden gestopt (“geschakeld”) en het leuke zit hem in de verschillende versnellingen die kunnen worden gekozen. Die zijn ieder verbonden aan een ander soort teerling en door de versnellingen goed te kiezen, voorkom je dat je “uit de bocht” gaat of slijtage krijgt aan remmen, banden, motor…enz.

Het oorspronkelijke spel was Duits en kwam uit in 1991 onder de naam “Formula DE”. De rechten van Ludodélire werden dan overgekocht door EuroGames (Descartes Editeur) en nog later door Asmodée Éditions, die er een nieuwe editie van uitbrachten. Zowel van Eurogames als van Asmodée zijn er uitbreidingssets met circuits te verkrijgen. Dat kan u doen via het internet of de betere spellenzaak uiteraard.

Het besluit

Twee tot tien spelers kunnen zich een uur lang (gemiddeld) met elkaar meten. Maar als u denkt dat het rijden op circuits vervelend wordt? Wel, dat wordt het niet want er is een hele keure aan regels die wel dan niet kunnen worden toegepast: bandenslijtage, pitstops, kwalificatierondes en een alternatief spel waarbij je op (fictieve) stratencircuits kan race met een set aan personages. En dat komt dan weer in de buurt van Grand Theft Auto!

Het eindverdict is dan ook: zeer geslaagd, en misschien wel iets wat iedere racefan op zijn geschenkenlijstje moet zetten. Het enige minpunt? De “vroooaaar” geluiden moet u er zelf bij maken…