Home > #Hoofdnieuws > Opinie: stop met janken en race verdomme

Opinie: stop met janken en race verdomme

Het circus rond de eindstrijd in het WK F1 bereikt zo stilaan zijn hoogtepunt en we gaan eerlijk zijn, het lijkt meer en meer op een pathetisch moddergevecht tussen twee verwende kinderen dan op een titelgevecht tussen topsporters. Terwijl de één zanikt dat hij ‘anders en onrechtvaardig’ wordt behandeld, loopt de ander in een paars jogging met ‘Fuck off’ door de paddock. Geef ons maar echte autosport…

Foto: © Angelo Orsi / Ase

Het is maar een idee, maar deze laatste race van de F1 2021 zou eigenlijk met identieke Porsche 911 GT3 Cup moeten verreden worden. Gewoon straight, een echt gevecht en dat zonder pitstops en andere artificiële tussenkomsten zoals een achtervleugel die zich opent om te kunnen inhalen. Inhalen, godbetert, dat doe je op talent niet met een spoiler die op de zonneblinden van een raam lijkt.

We weten ook dat zoiets een utopie is, maar dat neemt niet weg dat dit schouwspel het meest trieste is dat we in heel onze carrière in de autosport al hebben ‘moeten’ aanschouwen. Het feit dat sensatiegazetten al dagenlang de F1 op één zetten, maar doorgans de echte autosport vergeten, is het mooiste bewijs dat dit zandbakgevecht tussen Lewis Hamilton en Max Verstappen eigenlijk geen autosport meer is en dat de echte autosportliefhebber alleen nog maar zijn wenkbrauwen fronst.

Ziet u het al voor zich? Nigel Mansell of Mika Häkkinen die in een persconferentie snikken dat ze ongelijk behandeld worden door de wedstrijdleiding en als een soort Nederlandse versie van Calimero hun eierdopje nog wat schever trekken, terwijl ze zelf nooit echt uitblonken in respect voor hun tegenstander? Of Nelson Piquet die in een paarse jogging met daarop “Fuck off” door de paddock trekt. Piquet zette zich naast zijn titelrivalen op een muurtje in zijn race-overall, met een lach op het gezicht en deed wat hij moest doen: racen.

Het is verdomd jammer dat twee getalenteerde rijders van de sport zo’n farce maken dat we spontaan liever naar een veldrit zouden kijken, waar voor weel minder geld gewoon een sportief gevecht geleverd wordt, in weer en wind, en waarbij de winnaar geen banden met de internationale wielerfederatie wordt aangewreven.

Max Verstappen en Lewis Hamilton, en hun entourage, zouden voor het heil van de sport beter stoppen met zaniken, elkaar de hand schudden, mekaar recht in de ogen kijken en ons de race van de eeuw schenken, waarbij gewoon de beste moge winnen.