Home > #Hoofdnieuws > BRC Spa: geslaagd debuut van Junior Planckaert in nieuwe Ford Fiesta Rally3

BRC Spa: geslaagd debuut van Junior Planckaert in nieuwe Ford Fiesta Rally3

Afgelopen weekend was de Rally van Spa het toneel van de titelstrijd in het Belgian Rally Championship. Achter de tenoren was de wedstrijd ook goed voor een dubbele première, met name het rallydebuut van Junior Planckaert, naast Jens Vanoverschelde, in de Ford Fiesta Rally3 ingezet door Team Floral. De Fiesta Rally3 is ook de wagen waarmee volgend seizoen in het Junior WRC wordt gereden. Het duo verdween zondagochtend met een mechanisch euvel uit de wedstrijd, maar presteerde zeer goed in een eerste kennismaking met de rallysport.

Foto: © Fred Bayet

Junior Planckaert en Jens Vanoverschelde konden vrijdagavond voor het eerst proeven van hun Ford Fiesta Rally3. “De komst van de versnellingsbak kende wat vertraging en daardoor was het al donker alvorens Jens en ik de shakedown konden aanvatten, wat niet ideaal was”, legt Junior Planckaert uit. “Ook de voorbereiding op zich was niet echt helemaal optimaal omdat mijn ongeval met de motorfiets eerder dit jaar alles naar achter heeft geschoven en we dus meteen in een rally als deze debuteerden. De doelstelling was eerder om in een regionale wedstrijd te debuteren, maar er was geen mogelijkheid meer.”

Junior Planckaert bewees eerder dit jaar zijn mannetje te kunnen staan op circuit, maar rally is uiteraard een heel ander gegeven, zeker omdat je met een corijder moet leren werken. “Ik heb in de aanloop naar de Spa Rally een opleiding gevolgd in het kader van de Belgian Rally Academy, met onder meer lessen van Stéphane Prévot en inderdaad leren luisteren naar de nota’s en die implementeren, is niet eenvoudig. Het is echter enorm belangrijk als je echt wil rallyrijden. Ik moet ook zeggen dat Jens (Vanoverschelde) zijn werk prima gedaan heeft en mij enorm goed begeleid heeft. Waar nodig heeft hij mij ook weer met de beide voetjes op de grond gezet (lacht). Het is éénmaal even fout gelopen en dat was omdat ik alle info niet meer verwerkt kreeg, een goede les want na die kleine schuiver in KP3 is alles eigenlijk perfect gelopen.”

De tijden waren goed en een plek in de top-20 was niet uitgesloten?

“Neen, maar we wisten zaterdagavond al dat de koppeling niet meer in goeden doen was en jammer genoeg is onze vrees waarheid geworden en moesten we in KP13 de handdoek in de ring werpen, net toen we de top 20 leken binnen te rijden, na een paar chrono’s in de top 20 van de KP-uitslag. Ik moet zeggen dat ik ongelofelijk heb genoten van deze eerste kennismaking met de rallysport en dit wil ik absoluut opnieuw doen. Ik denk wel dat een combinatie circuit – rally, zeker een meerwaarde kan vormen voor mijn leerproces in de autosport en als de zaken meezitten gaan we dat volgend jaar zo doen.”