Home > Circuit > FIA F2: Piastri ruikt titel na bewogen hoofdrace in Jedda

FIA F2: Piastri ruikt titel na bewogen hoofdrace in Jedda

Over de Formule 2 hoofdrace kunnen we kort zijn: het was één groot rommeltje! Uiteindelijk kwamen kampioenschapsleider Oscar Piastri en Prema als winnaars uit de bus. De titel is nu binnen handbereik van de Australiër die door omstandigheden het vandaag niet kon afmaken. Maar het lijkt voor de anderen slechts uitstel van executie

foto: (c)fiaformula2.com

Het begon al voordat de race was gestart. Blijkbaar hadden de organisatoren de hele zondag nog geen tijd gehad om de vangrails en de piste te repareren na de crash van Lawson in de Formule 2 race van gisterenavond. En dus werd de start lange tijd uitgesteld. De communicatie van de wedstrijdleiding ging ook alle kanten uit nadat er eerst een starttijd werd gegeven, daarna de piste werd geruimd maar toen de rijders zich klaarmaakten om aan de formatieronde te beginnen kwam er een “session aborted” van de wedstrijdleidng, enkel maar om luttele minuten later, toen iedereen weer naar hun pitbox was geduwd, plots het groene lict te zien aanfloepen.

Bij de start ging het na enkele seconden alweer mis. Pourchaire kreeg zijn ART niet van de plaats en Fittipaldi reed op hoge snelheid achterop. Iets verder in de ronde had dan ook Ticktum nog een spin met de Carlin en de wedstrijdleiding, die de chaos aanschouwde, trok de rode vlag. Zoals gebruikelijk kwam er geen nieuws omtrent de omstandigheden van de crash noch de toestand van de rijders. Maar toen de startopstelling werd vrijgegeven voor een herstart van de race, werd dat gezien als een goed teken. Pourchaire en Fittipaldi waren beiden bij bewustzijn toen ze uit de auto werden gehaald. De rijders werden overgebracht naar het ziekenhuis voor verder onderzoek, dat is wat we mochten vernemen via een communiqué van de wedstrijdleiding.

Een nieuwe formatieronde trok zich op gang op het moment dat de F1 rijders verweesd rondliepen op zoek naar hun plaats voor de F1 parade…En zo kreeg de Formule 2 plots een geheel nieuwe format want de race werd nu gebracht naar 20 minten plus één ronde, een format dat we al eens zien bij de instapklasses. De verplichte pitstop bleef wel gelden en er kwamen halve punten, wat meteen ook betekende dat Oscar Piastri in alle geval geen kampioen zou worden deze race, wat er ook nog mocht gebeuren. De wedstrijdleiding koos eieren voor zijn geld en kondigde tevens een rollende start af. Hoe dan ook, Piastra pakte de kop van de wedstrijd, gevolgd door zijn teamgenoot en zijn voornaamste uitdager, Robert Shwartzman. Ralph Boschung, al het hele weekend in goede doen, volgde als derde.

Maar, driewerf helaas, op amper twaalf minuten van het einde spinde debutant Caldwell en hij trok een onschuldige Samaia mee tegen de vangrail. Een safety car werd afgekondigd, het sein voor velen om de pits in te duiken, en luttele momenten later haalde de wedstrijdleiding opnieuw de rode vlag boven. Het pleit leek nu echt wel beslecht want er diende ook nog rekening te worden gehouden met een Formule 1 race, later op de avond.

Beslissing kampioenschap gaat naar Abu Dabi

Uiteindelijk werd Oscar Piastri uitgeroepen tot winnaar, voor Shwartzman. Voor Prema werd het waarschijnlijk één van de vreemdste dubbelzeges die ze ooit haalden. Ralph Boschung mocht tot zijn vreugde mee op het podium. De andere overgebleven titelpretendent Guanyu Zhou (UNI Virtuosi) strandde op de vierde plaats en mag zijn ambities nu wel opbergen. Ook voor Dan Ticktum, die zich in de zeer korte race nog net op de tiende plaats zette, is er geen hoop meer op de F2 titel. Maar door de halve puntentelling kon Piastri vandaag onmogelijk de benodigde punten bij elkaar halen.

Het betekent dat Piastri volgende week in Abu Dabi aankomt met 213.5 punten op zak, voor Shwartzman met 162 eenheden en Zhou, die er nu 149 telt. Er zullen in Abu Dabi nog 65 punten te rapen zijn en dat wil dan weer zeggen dat Oscar Piastri enkel nog zijn eigen Prema teamgenoot Shwartzman als uitdager heeft en dat hij al in de eerste sprintrace de kampioenschapstitel kan binnen halen.