Home > #Hoofdnieuws > BRC 2022: zijn er te veel rally’s?

BRC 2022: zijn er te veel rally’s?

Ja, is het enige antwoord en dat bleek recent ook uit een enquête, waarin de betrokkenen van het Belgian Rally Championship duidelijk aangaven dat er te veel wedstrijden zijn. Het antwoord van de promotor van het nationale kampioenschap kwam er in de vorm van een kalender voor 2022… met tien wedstrijden of met andere woorden niet één minder, maar één meer. Promotor van het Belgian Rally Championship, Chris Courteyn, gaf tijdens de persconferentie donderdagavond in Spa, in de aanloop naar de slotmanche van het nationale kampioenschap tekst en uitleg.

Tijdens de persconferentie van de Spa Rally (4 en 5 december), zoals gewoonlijk door DG Sport prima georganiseerd, daagden twee van de drie kanshebbers voor de Belgische titel in 2021, Ghislain de Mevius en Grégoire Munster digitaal op. Op de vraag wat zij vinden van een kampioenschap 2022 met tien wedstrijden, antwoorden ze eensluidend:

Het is veel te veel, we hebben altijd gezegd dat we het aantal rally’s moeten verminderen om het aantal titelkandidaten te verhogen“, legt Ghislain de Mevius uit. “Een volledig programma van tien rally’s is onbetaalbaar. Persoonlijk ben ik van plan om volgend jaar het kampioenschap weer te rijden en ik hoop dat ik voor de titel kan vechten door slechts aan zeven wedstrijden deel te nemen.”

Een mening die duidelijk gedeeld wordt door Grégoire Munster: “Ik weet nog niet wat ik volgend jaar ga doen, maar het is duidelijk dat ik tegen een kampioenschap ben waar de titelkandidaten elkaar in bepaalde races zouden ontlopen, wat in de huidige configuratie waarschijnlijk zal gebeuren omdat niemand in staat zal zijn om aan elke wedstrijd deel te nemen.”

Wij vroegen uiteraard ook de mening van promotor Chris Courteyn, die met zijn team uitstekend werk verricht, wat resulteert in mogelijk het sterkste nationale kampioenschap in Europa. Hoeveel ondervraagden waren voorstander van het verhogen van het aantal wedstrijden?

Geen“, gaf hij toe. Maar waarom dan wel tien wedstrijden in 2022? “Er zijn drie redenen“, vervolgde hij. “De eerste is dat we de Rally van Zuid-België niet konden afwijzen, die kwam ons helpen te midden van een coronacrisis waarbij verschillende wedstrijden niet konden doorgaan. Ten tweede ben ik ervan overtuigd dat wegens de gezondheidscrisis, die nog lang niet voorbij is, niet alle rally’s kunnen plaatsvinden. Dit was ook dit jaar het geval met de annulering van twee wedstrijden. Tenslotte, als wij vandaag zouden besluiten twee organisatoren niet meer op te nemen, op basis van welke objectieve criteria zouden wij dat dan kunnen doen? Vanaf 2022, zullen wij een classificatiesysteem opzetten met specificaties die moeten worden nageleefd en evaluaties van elk evenement door een comité, maar ook door de rijders. De twee slechtst beoordeelde rally’s zullen worden geschrapt, ongeacht hun naam of uitstraling.  Het is de bedoeling om in 2023 opnieuw te beginnen met een kampioenschap met acht evenementen.

De eendagswedstrijden voelen zich vandaag bedreigd, dat begrepen we uit eerdere gesprekken met enkele betrokkenen. De keuze zal hoe dan ook moeilijk zijn, wanneer je te maken hebt met mensen die al tientallen jaren een evenement organiseren en laten we hopen dat het echt objectieve criteria zullen zijn, die de keuzes bepalen en niet de politiek achter gesloten deuren.