Home > #Hoofdnieuws > WRC Monza: twee duels voor de wereldtitel

WRC Monza: twee duels voor de wereldtitel

Na dit weekend kennen we de kampioenen in het WK Rally 2021 en zowel bij de rijders als de constructeurs is die eindstrijd een duel. Bij de rijders is het Sébastien Ogier versus Elfyn Evans, beide in een Toyota Yaris WRC, terwijl bij de constructeurs Hyundai nog een waterkans heeft tegen Toyota.

Foto: © Hyundai Motorsport

Met 47 punten achterstand en nog 52 punten te verdelen, is het voor Hyundai Motorsport quasi onbegonnen werk om de wereldtitel nog te behalen, temeer dat bij een gelijke stand Toyota de bovenhand haalt wegens meer zeges in 2021. Hyundai heeft wel het vertrouwen, na de Rally de España, waarin Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe heel overtuigend de overwinning pakten en Dani Sordo en Cándido Carrera ook op het podium stonden. Beide crews hopen op een gelijkaardige prestatie bij het tweede bezoek van het WK aan Monza, maar de wereldtitel wordt een huzarenstukje.

Alles of niets voor Evans

Zeventien punten, dat is het verschil tussen de regerende wereldkampioen en de vicewereldkampioen van vorig jaar. Indien Ogier dertien punten meer scoort dan Evans, dan kan de Fransman niet meer bijgehaald worden. Ogier telt meer zeges dan de Welshman, dus bij een gelijke stand gaat de titel voor de achtste maal zijn kant op. Concreet is Ogier bij een podium dus altijd zeker van de wereldtitel. Indien Evans niet op het podium eindigt, is Ogier ook altijd zeker van de titel, anders wordt het rekenen. Uiteraard is Evans het beste af met een zege en het maximum van de punten in de Powerstage. In dat geval moet Ogier meer dan twaalf punten scoren, al is ook dat geen al te zware opdracht voor de Franse routinier, zeker gezien de afwezigheid van Tänak die door Teemu Suninen vervangen wordt.  

Neuville van zijn kant zit redelijk gebeiteld op de derde plek in het kampioenschap, al kan hij in extremis nog wel vicekampioen worden en mits een derde zege zijn seizoen sowieso nog extra glans geven.

Weekend in een oogopslag

Rally Monza opent met een shakedown op donderdagavond 18 november. Op vrijdag worden Gerosa (11,09 km), Costa Valle Imagna (22,17 km) en Junior (14,97 km) elk twee keer verreden, gevolgd door een KP in het donker: Grand Prix (10,21 km). Zaterdag is de langste dag van de rally, met twee doortochten van San Fermo (14,45 km) en Selvino (25,06 km) ‘s ochtends, gevolgd door twee passages van de KP Roggia (14,85 km) in de namiddag. De drie proeven op zondag beslaan slechts een afstand van 39,07 km, aangezien twee doortochten van Serraglio (14,43 km) volgen op een enkele doortocht van de KP Grand Prix. De tweede doortocht van Serraglio geldt als Power Stage van de rally.