Home > Circuit > RIP Bob Bondurant

RIP Bob Bondurant

Vrijdag 12 november overleed Bob Bondurant. De Amerikaan, geboren in 1933, was een autoracer van een andere generatie, toen coureurs nog diverse kampioenschappen reden, van continent wisselden en de Formule 1 op zijn gevaarlijkst was.

foto: Lathe857/en.wikipedia.org

Bondurant kwam via het racen met sportwagens en GT’s langs de “Amerikaanse” filiére naar de Formule 1. Hij reed er in de periode 1965-1966 privé-ingeschreven Ferrari’s, Lotus, BRM en Eagle voor onder andere het NART (North American Racing Team), Greg Parnell en de Anglo-American Racers van Dan Guerney. In 1967 ging hij naar de CanAm races waar een zwaar ongeval de facto een einde maakte aan zijn carrière. Tijdens zijn revalidatie kreeg Bondurant het idee om een rijschool op te richten voor “doorgedreven stuurmanskunsten”. Het maakte Bondurant warschijnlijk de meest onbekende “bekende” rijder want nadat hij in 1966 de “driver coach” was voor James Garner in de legendarische Frankenheimer prent “Grand Prix”, leidde hij later nog acteurs op als Clint Eastwood, Paul Newman, Nicolas Cage en Tom Cruise, om er maar enkelen te noemen.

Niet de vierde plaats in Monaco (zijn beste resultaat in F1), maar wel zijn reddingsactie op Francorchamps waarbij hij samen met Hill in 1966 Stewart bevrijdde uit zijn gecrashte wagen, werd zijn grootste wapenfeit in de F1. En de zege, samen met Dan Gurney, op een Shelby Cobra, in de GT klasse in Le Mans 1964, was zonder twijfel zijn mooiste trofee.

Robert “Bob” Bondurent stierf op 88-jarige leeftijd. Zijn vrouw Pat zet zijn Bondurant School for High Performance Driving verder.