Home > #Hoofdnieuws > IMSA: droomweekend voor de Belgen

IMSA: droomweekend voor de Belgen

Dit weekend was voor de Belgen in de VS een echt autosportsprookje. Ugo De Wilde won zijn eerste wedstrijd in de VS, terwijl Jan Heylen en Laurens Vanthoor de kroon op een schitterend jaar zetten met diverse bekroningen.  

Foto’s: © Porsche en Wright Motorsport

Het Porsche-team Pfaff Motorsports, met Laurens Vanthoor, won het GTD-teamkampioenschap van het IMSA kampioenschap, evenals de rijderstitel voor Porsche-fabrieksrijder Laurens Vanthoor en zijn Canadese teamgenoot Zacharie Robichon. Porsche behaalde overigens ook het constructeurskampioenschap in de GTD-klasse met de Porsche 911 GT3 R, niet in het minst dankzij de prestaties van Vanthoor. Het team van de grootste Porsche-dealer in Canada eindigde als tweede in de afsluitende race met Vanthoor, Robichon en Porsche test- en ontwikkelingsrijder Lars Kern, die ooit zijn opwachting maakte in Belcar. In de loop van het seizoen won Vanthoor overigens drie keer: Sebring, Monterey en VIR.

Laurens Vanthoor was dan ook erg gelukkig: “Het was geweldig! Er gebeurde zoveel in deze lange race. We probeerden steeds uit de problemen te blijven en onze auto was geweldig. Helaas konden we niet voorbij de Aston Martin komen en onze klasse winnen. Ik probeerde het op het einde, maar ik wilde natuurlijk niet te veel riskeren met de titel in het achterhoofd. Het ging allemaal om het kampioenschap en dat is ons gelukt. Ik ben erg trots op het team en mijn teamgenoten!”

Vanthoor won met Porsche al de GTLM-titel in de VS (2019), nadat hij in Europa titels behaalde in de FIA GT Series (2013), de Blancpain Endurance Series en de Blancpain GT Series (2014). Internationaal won de Limburger de FIA GT World Cup en de Intercontinental GT Challenge in 2016, allemaal met WRT Audi. In 2017 stapte Vanthoor dan over naar Porsche, waarmee hij vooral in de VS racete. Vanthoor won uiteraard ook al de 24 uur van Le Mans in de GT-klasse, was tweemaal succesvol in de 24 uur van Spa (WRT Audi en Porsche), en zette verder ook de 24-uursraces van de Nürburgring, Zolder en Dubai op zijn naam. In de VS was hij succesvol in Petit Le Mans, Sebring, Laguna Seca enz. Enkel Daytona ontbreekt nog op het indrukwekkende palmares van de Belg.  

Heylen verzamelt titels

Wright Motorsports, met Jan Heylen won de dries titels in de Endurance Cup van het IMSA kampioenschap. Deze Endurance Cup omvat de langeafstandsraces van Daytona, Sebring, Watkins Glen en Petit Le Mans. Wright Motorsports won vrijdag ook al de rijders- en teamtitel in de IMSA Michelin Pilot Challenge met de Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport, met uiteraard ook Jan Heylen achter het stuur. De Gelenaar werd eerder dit seizoen ook al kampioen in de Pro/Am-klasse van de GT World America, ook met een Porsche van hetzelfde team.

Jan Heylen toonde zich uiteraard zeer tevreden na de race: “We hebben dit jaar een aantal kampioenschappen gewonnen, twee dit weekend. Gezien wat er in het begin van de race gebeurde, is dit meer dan we dachten dat we zouden doen. Dankzij een goede strategie hebben we het endurance kampioenschap kunnen winnen en dat is echt geweldig. Het is een geweldig seizoen geweest en ik hoop dat we het volgend jaar weer kunnen doen.”