Home > #Hoofdnieuws > Interview Gilles Pyck: “We leven er echt 100% voor”

Interview Gilles Pyck: “We leven er echt 100% voor”

Gilles Pyck en Emile Mourisse hebben afgelopen weekend het grootste succes uit hun nog prille carrière behaald. De West-Vlamingen wonnen niet enkel het klassement van de Clio Trophy in de 47ste editie van de Condroz rally, ze kroonden zich er ook tot kampioen van een meer dan geslaagde competitie. Autosportwereld.be sprak met de jongeman uit Poperinge.

Gilles Pyck startte op zijn 18 met de rallysport, als corijder van zijn vader die meer dan twintig jaar in de rallysport actief was. “Ik volg de rallysport al van mijn kinderjaren, vanwege de activiteiten van papa”, start de inwoner van Poperinge zijn verhaal. “Op mijn 18de kreeg ik dan een rally cadeau, weliswaar als corijder van papa, in de machtige Clio V6, in de rally van Staden. Wat volgde, waren enkele wedstrijden met hem en één keer hebben we ook de plaatsen gewisseld. De insteek van papa was dat als ik met de Clio V6 zou kunnen rijden, ik overal mee aan de slag zou kunnen.

In 2016 kruisten de paden van Emile Mourisse en Gilles Pyck elkaar en het duo werkt nog steeds intensief samen, met deze titel als mooiste resultaat. “We zijn gestart met die Clio V6 in enkele regionale wedstrijden, zoals de 6 uur van Kortrijk, alvorens in 2018 over te stappen naar het BRC Junior, waarin we in 2019 vicekampioen werden achter Grégoire Munster en dat lijkt me toch een referentie. We wonnen ook diverse wedstrijden en hebben er ook heel wat ervaring vergaard. In 2020 lag de rallysport om de gekende redenen stil en in 2021 hebben we onze kans gewaagd in de Clio Trophy, met het gekende resultaat”, gaat de 26-jarige Pyck verder.  

Pyck en Mourisse zijn één van de weinige, jonge Nederlandstalige duo’s die aan een carrière in de rallysport werken.

“Inderdaad, naast Benoit Verlinde en Bjorn Syx, zien we op nationaal niveau erg weinig jonge Nederlandstalige teams die een uitgebreid programma in BRC afwerken. Vooraan lijken onze Franstalige collega’s het heft in handen te hebben genomen. Het is ook niet makkelijk om een carrière in de rallysport uit te bouwen en in alle eerlijkheid, wij leven er 100% voor, maar we weten ook dat we niet meer in WRC zullen eindigen. Dat wil echter niet zeggen dat we er niet voor gaan. Wat volgend seizoen betreft, werken we aan een programma met een Clio Rally4 om weer aan het BRC en het Junior BRC deel te nemen, met als doel uiteraard de titel. Op iets langere termijn is onze betrachting om door te groeien naar het BRC zelf met een Rally2-wagen. Het budget zal uiteraard altijd een heikel punt blijven, maar wij werken wel echt hard aan wat uiteraard een hobby blijft, want wij hebben uiteraard allebei nog onze dagtaak. Leven van de rallysport is een droom… Andere ambities zijn om misschien in Frankrijk wat wedstrijden te kunnen rijden in de Clio Trophy daar, maar ik zou ook bijzonder graag mijn ervaring op onverhard vergroten door een deelname aan wedstrijden van het ERC. Maar goed, nogmaals, alles draait om budget.”