Home > Moto > Internationaal > Moto3: rookie Pedro Acosta pakt de titel

Moto3: rookie Pedro Acosta pakt de titel

Pedro Acosta greep met de KTM Red Bul Ajo de wereldtitel in de Moto3. De Spanjaard was de eerste rookie die bij zijn debuut op de MotoGP scene onmiddellijk een titel pakte sedert Loris Capirossi in 1990, 31 jaar geleden!

foto: (c)motogp.com

En het feit dat Acosta vandaag al met de titel naar huis kon, had hij wel voornamelijk te danken aan een ontstuimige Darryn Binder die zowel Garcia als Foggia onderuit kegelde in de laatste ronde en zo de zege schonk aan Acosta, die daarmee ook zeker was van de titel.

Pedro Acosta maakte zich de afgelopen races niet gemakkelijk. De Spanjaard zag een riante voorsprong in het midden van het seizoen wegsmelten en kwalificeerde zich in Portugal opnieuw zeer matig. Daar moest hij zich wel een weg naar voren banen terwijl zijn concurrent Dennis Foggia de Leopard Honda met een indrukwekkende slipstream-sprong van de vierde startplaats naar de kop van het veld stuurde. Acosta rekende op zijn gekende manier af met Darryn Binder (Petronas Sprinta Racing) en met Foggia’s teamgenoot Xavier Artigas (Leopard Racing) om daarna decisief in te lopen op leider Foggia. Opgejaagd door zijn eigen teamgenoot Jaume Masia haalde Acosta zijn beste stuurmanskunsten te boven en wisselde met Foggia stuivertje om de leiding. Bij het ingaan van de laatste ronde kon Acosta weer binnendoor bij Foggia, die even inhield en prompt omver gekegeld werd door een veel te laat remmende Binder. Voor dat onbezonnen manoeuvre werd Binder gediskwalificeerd, al maakte dat de zaak niet meer van Foggia, die zijn kansen gekelderd zag.

Het incident zorgde voor een onbedreigde zege voor Acosta en met Foggia uit de race was voor de Spanjaard de titel daarmee een feit. Pedro Acosta schrijft zo geschiedenis. De debutant in de Moto3 verbaasde vriend en vijand door in zijn eerste vijf race viermaal een podium te halen, waronder drie opeenvolgende zeges! Tegen het midden van het seizoen leek Acosta probleemloos op weg naar de titel, echter, Dennis Foggia kwam tegen het seizoenseinde nog flink wat druk zetten. Maar de titel was op het einde van de dag toch voor deze Spaanse debutant, die nu al evenveel indruk maakt op de kenners dan het debuut van een zekereā€¦ Marc Marquez.