Home > Circuit > IAME Series Benelux: na uitzonderlijk seizoen, een vooruitblik naar 2022

IAME Series Benelux: na uitzonderlijk seizoen, een vooruitblik naar 2022

Enkele weken na de finale van de IAME Series Benelux 2021 kijkt promotor Thierry Lepinne terug op het voorbije seizoen en stelt hij eveneens de kalender voor van het 2022 kampioenschap. Het seizoen van de IAME Series Benelux 2021, wat eindigde met de laatste manche in Mariembourg eind september, was buitengewoon. De cijfers spreken immers voor zich: 357 verschillende piloten namen deel aan minstens één van de vijf proeven, goed voor een totaal van meer dan 1.000 inschrijvingen.

persbericht/foto: (c)Pascal Verheuge

Met een gemiddelde van meer dan 200 piloten per wedstrijd, hebben we onze eigen records gebroken”vertelt een tevreden promotor van het kampioenschap, Thierry Lepinne. “We kunnen zeggen dat onze series één van de referenties is geworden in Europa en ik wil zowel de teams, als de piloten bedanken voor hun vertrouwen, maar eveneens alle personen die hebben meegewerkt aan de organisatie. Wist je dat, met de baancommissarissen inbegrepen, er maar liefst 70 personen aan het werk zijn tijdens een evenement? En dan spreek ik nog niet van de vele uren werk die hier vooraf gaan… Graag wil ik ook de Belgische federatie, RACB Sport, bedanken, die ons onvoorwaardelijk steunt en die tijdens deze gezondheidscrisis bijzonder efficiënt is geweest. Zonder hen, hadden we nooit kunnen rijden! Samen willen we een steeds aantrekkelijker kampioenschap voorstellen en de stijgende cijfers tonen dat we in de juiste richting gaan.

In een periode die werd gekenmerkt door de gezondheidscrisis die enkele aanpassingen heeft opgelegd, zijn er veel redenen tot tevredenheid. “Onze technische controles, die steeds strenger worden om het sportieve eerlijk te laten verlopen, hebben goed gewerkt”, vervolgt de promotor. “We hebben eveneens gemerkt dat de uurroosters die werden opgelegd door de Covidcrisis, met wedstrijddagen die verschillend waren naar gelang de categorieën, voordelen hadden voor onze piloten. Dit verminderde het aantal dagen dat ze ter plaatse moesten zijn en logischerwijze ook de kosten. Aan de andere kant, vergemakkelijkte dit eveneens het sportieve beheer van onze proeven, die zo aan kwaliteit wonnen.

Tenslotte, kunnen we niet anders dan verheugd zijn over de populariteit van de Mini categorie, die de promotor er toe aanzette om de categorie op te splitsen in 2 klassen, de Mini klasse (10-12 jaar) en de Mini Rookie klasse (7-10 jaar) die een beetje minder snel is. Wanneer we zien dat er 76 piloten deelnamen aan deze twee categorieën (45 in Mini en 31 in Mini Rookie), dan begrijpen we dat de IAME Series Benelux de beste leerschool is voor deze jonge kampioenen. Om op dit elan verder te gaan zal er een nieuw “Mini Stuur 2021” georganiseerd worden door de Karting Club Francorchamps en de Karting Club Mariembourg met de steun van de RACB en IAME Belgium. Dit zal aan vier jonge piloten, jonger dan 10 jaar, de mogelijkheid geven om materiaal op leenbasis te krijgen voor het seizoen 2022. Ook de X30 Super Shifter categorie zal genieten van de steun van IAME Belgium met de mogelijkheid om een motor op jaarbasis te huren bij een IAME dealer. Een mooie manier om deze categorie met karts met een versnellingsbak toegankelijker te maken!

Evoluties is het verschiet voor 2022

Hoewel de resultaten positief waren, was niet alles perfect. Het perfectionisme dat de promotor en zijn team kenmerkt, zorgt er ook voor dat ze aan alle punten waar nog verbetering mogelijk is zullen werken. “Er is alvast werk aan de winkel voor deze winter”, bevestigd Thierry. “Om aan de vraag van de deelnemers te antwoorden, moeten we blijven professionaliseren. Op dit moment is ons nieuwe strijdpunt het verminderen van de incidenten op het circuit. Het kampioenschap is van een zo hoog niveau en de pelotons zijn zo goed gevuld, dat het moeilijk is – en zelfs onmogelijk – voor de feitenrechters, die aanwezig zijn langs de piste, om alles te kunnen zien. Dus, zijn er duels die verloren worden en soms wedstrijden die geruïneerd worden door onsportieve manoeuvres. Ons doel voor 2022 is dus om een systeem van Race Control op poten te zetten met camera’s die de strategische plaatsen in beeld brengen. We willen ook een live verslaggeving via camerabeelden aanbieden via Livestreaming. Dit zal de IAME Series Benelux de kans geven om een stap verder te gaan en haar positie in het internationale kartinglandschap te verstevigen. Aan dit alles hangt er natuurlijk een prijskaartje en we moeten dus nadenken over de middelen die we kunnen inzetten, maar de goesting is alvast aanwezig!

We zien het, alle ogen staan reeds gericht op 2022. Omdat we een winnende formule niet veranderen, zal de nieuwe kalender er gelijkaardig uitzien als deze van de net geëindigde campagne. Het seizoen begint in Mariembourg (25-27 maart). Eén ding is zeker, 2022 staat vlak voor de deur!

Kalender IAME Series Benelux 2022

25-27 maart: Mariembourg
22-24 april: Ostricourt
24-26 juni: nog te bevestigen
19-21 augustus: Genk
23-25 september: Mariembourg