Home > Moto > Internationaal > MotoGP/WorldSBK: met leeftijdsgrenzen en maximum startgrids

MotoGP/WorldSBK: met leeftijdsgrenzen en maximum startgrids

Het Permanent Bureau van de Internationale Motorfederatie heeft jarenlang nauw samengewerkt met alle belanghebbenden van weg- en circuitracen om de veiligste sport mogelijk te maken. Hoewel alle partijen en fans zich ervan bewust zijn dat motorracen gevaarlijk is, zetten alle instanties zich in voor voortdurende verbetering en evolutie, waardoor het elke dag veiliger wordt en ervoor wordt gezorgd dat de sport op wereldschaal blijft groeien.

foto: (c)motogp.com

In de komende seizoenen zal het aantal deelnemers op de baan in elke serie beperkt zijn. Daarnaast worden er nieuwe leeftijdsgrenzen per klasse, serie of kampioenschap van kracht. Het verhogen van de minimumleeftijd voor elke categorie motorraces is een beslissing die is genomen om een ​​veiliger pad te garanderen voor alle rijders die hun carrière beginnen en voortzetten. Bovendien zal het verhogen van de leeftijdsgrens voor bepaalde categorieën een grotere gelijkheid tussen verschillende landen en continenten mogelijk maken, waardoor de toegankelijkheid wordt vergroot door het speelveld gelijk te maken en ervoor te zorgen dat elke rijder dezelfde ervaring kan opdoen in verschillende categorieën over de hele wereld.

  • Vanaf 2022 geldt voor de Talent Cups die door Dorna worden georganiseerd en/of ondersteund (zoals de European, British, Northern, Asia Talent Cups en de pre-Moto3™ series) een minimumleeftijd van 13 jaar en worden er maximaal 30 deelnemers toegelaten op elke grid.
  • De minimumleeftijd voor deelnemers aan de Red Bull MotoGP Rookies Cup wordt verhoogd naar 14 jaar. Voor het FIM Moto3™ Junior Wereldkampioenschap in de FIM CEV Repsol wordt de minimumleeftijd verhoogd van 14 naar 15 jaar. In elke race worden maximaal 32 deelnemers toegelaten.
  • In de WorldSSP300-klasse in het MOTUL FIM Superbike Wereldkampioenschap wordt de minimumleeftijd verhoogd van 15 naar 16 jaar. Er mogen maximaal 32 rijders op de startgrid staan.

Voor het seizoen 2022 wordt er een uitzondering verleend voor renners die in 2021 al in dezelfde klasse zijn ingeschreven om te kunnen blijven racen.

  • Vanaf 2023 worden de leeftijdsgrenzen verder verhoogd. Er komt een minimumleeftijd van 14 jaar voor alle races van het Grand Prix-type (waaronder de Asian, British, European en Northern Talent Cups) en dat op alle circuits die een A-, B- of C-homologatie hebben of hebben gehad. Met dezelfde filosofie als die gold in 2022 (voor renners die al in 2021 hebben gereden), wordt een uitzondering toegestaan ​​voor renners die al deelnemen aan de Talent Cups in 2022, zodat ze ook in 2023 in dezelfde klasse kunnen blijven racen.
  • De minimumleeftijd voor deelnemers in elke klasse van het FIM MotoGP™ Wereldkampioenschap wordt verhoogd naar 18 jaar. Dit geldt ook voor Moto3 en Moto2, waarvoor de leeftijdsgrens momenteel 16 is. De winnaar van het FIM Moto3 Junior World Championship en/of de Red Bull MotoGP Rookies Cup mag op 17-jarige leeftijd deelnemen aan Moto3. Alleen voor het seizoen 2023 wordt er ook een uitzondering toegestaan ​​voor rijders die in 2022 al in de Moto3 ingeschreven waren, zodat ze kunnen blijven racen.
  • Voor het FIM Moto3 Junior World Championship en het Moto2 European Championship, beide in de FIM CEV Repsol, geldt een minimumleeftijd van 16 jaar. De Red Bull MotoGP Rookies Cup verhoogt ook de minimumleeftijd met één jaar naar 15 jaar.
  • De minimumleeftijd voor deelnemers aan het WorldSSP Championship wordt verhoogd naar 18 jaar.