Home > #Hoofdnieuws > WRX: Johan Kristoffersson leidt in Spa

WRX: Johan Kristoffersson leidt in Spa

De Zweed Johan Kristoffersson is met zijn Audi A1 van KYB EKS JC na de eerste dag in Spa leider van de zesde manche van het FIA Wereldkampioenschap rallycross.

Kristoffersson, teamgenoot van Enzo Ide, was de tweede snelste in de eerste reeks en won daarna de tweede heat met een halve seconde voorsprong op zijn rivaal en teamgenoot Timmy Hansen (Peugeot 208/Hansen World RX Team). Timmy Hansen, die het kampioenschap aanvoert, was “slechts” vijfde in de eerste reeks. Die eerste reeks werd overigens kanp gewonnen door de Nederlander Kevin Abbring met zijn Renault Mégane van Unkorrupted. Er waren in de tweede reeks overigens een aantal incidenten die voor discussie zorgden en bij eentje daarvan werd de Zweed Kevin Hansen bestraft met 12 seconden straftijd na doorduwen bij de Mégane van Abbring. In de stand na twee heats leidt dus Kristoffersson voor Timmy Hansen en Abbring wordt derde. Onze landgenoot Enzo Ide wordt zesde, voor Kevin Hansen.

Enzo Ide was negende in de eerste reeks en zette de zaken mooi recht in de volgende heat door zijn race te winnen waarbij hij, na terugzetting van Kevin Hansen, een derde tijd op de tabellen kon zetten. Een mooie zesde plek na twee heats is zijn beloning. Daarbij mag Ide op zondag de derde heat starten in het gezelschap van Kristoffersson, Timmy Hansen, Krisztian Szabo en Juha Rytkönen.

Naast het WK was er ook strijd in de overige klassen : RX2e, Euro RX1 en RX3.

In RX2e verdedigt onze landgenoot Guillaume De Ridder zijn voorlopige leidersplaats in de eerste elektrische klasse in rallycross. En dat loopt in Spa in elk geval niet van een leien dakje. De Ridder belandde telkens weer in het verkeer en dat resulteerde in een vijfde plek in de eerste reeks en een zesde plek in reeks twee. Daarmee staat De Ridder voorlopig vijfde na twee heats. Het is zijn belangrijkse concurrent, de Fin Jesse Kallio, die ondertussen leidt na een tweede en eerste tijd.

In Euro RX1 is het de Noor Andreas Bakkerud die met zijn Skoda Fabia momenteel leidt na twee besttijden in even veel heats. Daarmee lijkt hij op weg om in deze klasse Europees kampioen te worden, want zijn concurrenten hadden bijna allen wel met problemen te kampen met Fabien Pailler, leider voor aanvang van het weekend, als voornaamste slachtoffer.

Heel wat schermutselingen vielen er ook te noteren in Euro RX3. Hier werden reeds drie reeksen afgewerkt. Drie verschillende reekswinnaars zagen we met in de eerste heat de Rus Marat Knyazev, in de volgende reeks onze landgenoot Kobe Pauwels en tot slot de Rus Yury Belevskiy. Zij rijden overigens allen voor Volland Racing met een Audi A1. Het was Kobe Pauwels die na drie heats de stand leek aan te voeren voor Knyazev en Belevskiy. Maar enige tijd na afloop van reeks drie werd ook Pauwels nog bestraft voor duwwerk aan het adres van Jiri Susta. Pauwels kreeg slechts 26 reekspunten en valt zo terug naar derde de plak na Knyazev en Belevskiy. Met twee vierde tijden en één zesde tijd doet ook de vierde landgenoot in Spa, Clément Picard , het verre van slecht. Hij staat voorlopig vijfde.

Zondag begint de actie om 9u50 met een warm-up voor alle klassen.