Home > #Hoofdnieuws > Zolder 24: Goossens en Longin voor een zevende

Zolder 24: Goossens en Longin voor een zevende

Over exact twee weken is het tijd voor de 24 uur van Zolder. De uithoudingsrace in Limburg heeft zijn traditionele datum ingeruild voor een weekend eind september en dat om de bekende gezondheidsredenen. Aan de start staan twee zeer bekende Belgische rijders die de race ieder zesmaal gewonnen hebben en dus een gooi naar een zevende, recordzege doen. Het gaat uiteraard over Bert Longin en Marc Goossens.

Foto’s SRT: © Jurgen Evers

Waar Longin dit seizoen een tweede opeenvolgende maal wil winnen met een Norma M20FC, ditmaal uit de stal van PK Carsport, zweert Goossens bij een Belgium Racing Porsche 911. Autosportwereld.be zal de komende weken iedere dag ingaan op wat de Vlaamse uithoudingsklassieker bij uitstek is.

Wanneer was eigenlijk de eerste editie van de beide recordhouders?

Marc Goossens: “Voor mij was dat 1992, bijna 30 jaar geleden dus. Ik was in die tijd nog volop actief in de eenzitters, maar ging met sponsors al eens eten in een Brussels restaurant, de Briefing en de eigenaar daarvan reed in die periode wedstrijden met een VW Golf GTi. Op een bepaald moment is de vraag gekomen of ik in de 24 uur van Zolder mee wilde rijden en van het één kwam het ander. Ik reed met Mario Jacobs en Pieter Van Hoorick. Uiteraard hebben we die editie niet gewonnen, maar mijn ‘goesting’ voor langere races is stilaan wel gegroeid.”

Bert Longin: “Iets later, in 1996, een editie die ik niet uitreed als ik me niet vergis. Maar de 24 uur van Zolder was toen al een feest voor supporters en sponsors, met overvolle VIP-loges en een heel goede ambiance. Eigenlijk is dat de constante gebleven in die 25 jaar dat ik er al rijd en ik heb er geen enkele gemist.”

En wat was de mooiste van de zes zeges?

Marc Goossens: “De eerste onthoud je altijd, dat was in 1997, maar de mooiste was misschien wel 2005 met SRT en de Corvette. We reden met een machine die ultra favoriet was, maar in de late avond raakte Jan Heylen bij een aanrijding betrokken in de eerste linkse en na fantastisch werk van de crew van Patrick Selleslagh konden we weer vertrekken, maar met een stevige achterstand. We wonnen uiteindelijk de race nog na een enorme inspanning van iedereen.”

Bert Longin: “Voor mij was dat de laatste, die van 2019. Ik kon recordhouder worden en dat in een editie die allesbehalve makkelijk verliep en uitdraaide op een ware slijtageslag. We reden met de Norma zeker niet fluitend naar de zege.”  

En wat met 2021?

Marc Goossens: “Voor mij wordt het een Porsche 911 van Belgium Racing…”

Bert Longin: “En voor mij uiteraard de Norma M20FC met PK Carsport…”