Home > #Hoofdnieuws > F1 Zandvoort: Verstappen overheerst in eigen huis

F1 Zandvoort: Verstappen overheerst in eigen huis

In een waas van Oranje stuurde Max Verstappen de Red Bul Honda naar de pole in zijn thuiswedstrijd. Hij zal morgen worden achtervolgd door het Mercedes team met Hamilton en Bottas.

foto: (c)redbullracingmedia.com

“Track evolution” werd het codewoord van de Q1 sessie, de gestage verbetering van de toestand van de racebaan en dus de tijden. Maar sommigen mispakten zich lelijk aan deze taktiek. Sebastian Vettel bijvoorbeeld die met de Aston Martin aanliep tegen een rijdende chicane in de vorm van beide Haas bolides. Vettel, Mazepin en Schumacher haalden dus de horde van de Q1 niet en werden daarbij vergezeld door eeuwige “debutant” Kubica met de Alfa en, de grootste verrassing van al…Sergio Perez. Die kon met de Red Bull in het drukke verkeer van de slotseconden van de sessie, zijn tijd niet meer verbeteren.

Het verloop van de Q2 sessie werd grotendeels bepaald door Williams. Eerst met een schuiver van George Russell, die op minder dan vier minuten van einde sessie van de baan ging. Het werd opgave voor de Williams rijder en een rode vlag periode. Na de herneming was het echter Nicolas Latifi die zijn Williams hard in de muur zette. Rode vlag, einde sessie en einde verhaal voor Russell, Latifi, Norris, Stroll en Tsunoda.

Oranje boven

Met zes minuten te gaan had iedereen er zijn eerste run in Q3 al opzitten. Begeleid door oranje rookwolken en mexican waves langsheen het circuit had Verstappen een 1’08″923 neergezet, de eerste 08 van het weekend. Het Mercedes kamp, met Bottas voor Hamilton, lag op drie tienden achterstand. Verstappen lanceerde zich opnieuw als eerste voor de tweede run en kneep zelfs nog iets meer van zijn tijd, 1’08″885. Drie hondersten, 0,038 om precies te zijn. En dat was nu net dat wat Hamilton mankeerde om de pole te halen! De Brit start dus wel vanaf de eerste rij morgen, achter Verstappen, en voor zijn teamgenoot Bottas. Volgen dan: de Alpha Tauri van Gasly, de Ferrari’s van Leclerc en Sainz, een goede Giovinazzi met de Alfa, de Alpine’s van Ocon en Alonso, terwijl Ricciardo de top 10 sluit met de McLaren.

De kaarten zijn gedeeld, Nederland maakt zich nu al op voor een groot volksfeest morgen.