Home > #Hoofdnieuws > Opinie: geen Grand Prix, maar wel helden op Tv

Opinie: geen Grand Prix, maar wel helden op Tv

Er is al veel inkt gevloeid over de Grand Prix van België, gisteren op de omloop van Spa-Francorchamps en vooral dan… het gebrek aan Grand-Prix. Het feit dat er niet werd geracet en er toch punten verdeeld werden, stond in schril contrast met een schitterende documentaire, op Canvas, enkele uren later. Superswede is het verhaal van de te vroeg gestorven Zweed Ronnie Petterson en bij uitbreiding van de F1 in de jaren ’70.

Foto: © Mercedes-Benz F1

Petterson stierf aan de gevolgen van een crash tijdens de start van de GP van Monza in 1978, net op het moment dat de F1-bolides een beetje veiliger werden. Tijdens die jaren ’70 stierf er gemiddeld één rijder per jaar, ter vergelijking, de afgelopen 25 jaar is er nog welgeteld één dode in de F1 gevallen en dan als gevolg van een zeer ongewoon incident. De sport is dus heel veel veiliger geworden en dat is goed, daar kan niemand iets tegen inbrengen. Want niemand wil terug naar de onzekerheid van de jaren ‘60 en ’70 waarbij elke race fataal kon zijn.

Anderzijds was het F1-circus toen veel minder dan nu een circus, maar wel een sport die de beste rijders van de wereld verenigde. Geen twee of drie, neen, een dozijn ijzersterke rijders die in onvoorspelbare wedstrijden, zonder of met regen, vaak voor heel spectaculaire races zorgden. Rijders die zich aan de omstandigheden aanpasten, vaak op gevaar van hun eigen leven.

De F1 van nu en de F1 van toen zijn in geen enkel opzicht nog te vergelijken. Rijders op weg sturen in doodskisten met gewone brandstofreservoirs is eigenlijk op het randje van crimineel, 70.000 mensen voor de gek houden met twee ronden achter een safety car om dan een winnaar uit te roepen, is je reinste oplichterij. De gulden middenweg is verloren gegaan, een middenweg die veiligheid met topsport combineert en waarin rijders echt hun kunnen tonen, zonder evenwel menselijke drama’s te veroorzaken.

Het is hoog tijd dat de F1 zich in vraag stelt, zeker na wat er gisteren in Spa is gebeurd, want we hebben geen nood aan twee races per weekend, maar wel aan sport, aan echte topsport.  

Voor wie de documentaire gisteren gemist heeft: https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/superswede–en-film-om-ronnie-peterson/