De elektrische racewagen van de Karel de Grote Hogeschool (KdG) en Electric Racing Academy (ERA) verbrak het elektrisch ronderecord op het circuit van Zolder. Met een tijd van 1.38.81 werd het huidige record met meer dan 3,5 seconden aan flarden gereden. Onderzoekers van het expertisecentrum Duurzame Mobiliteit van KdG en ERA ontwikkelden deze racewagen samen en geven zo het startschot voor een helemaal nieuwe en duurzame racecompetitie (ERA Championship) die zijn ingang moet vinden in de mondiale autosport.
(persbericht)
KdG en ERA verbraken het record met de elektrische racewagen. Ook Vlaams ministers Zuhal Demir en Lydia Peeters onderschrijven het belang van duurzame mobiliteit.
“Technologie en innovatie zullen ons de weg wijzen naar minder CO2-uitstoot op het racecircuit en ook op de openbare weg. Dit record en de start van een duurzame emissievrije racecompetitie bewijst dat autosport en een gezonde omgeving geen tegenpolen hoeven te zijn en dat Vlaanderen vol knappe koppen zit die ons zullen gidsen naar de mobiliteit en het energieverbruik van de toekomst”, zegt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir.
Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “Zowel vanuit oogpunt duurzaamheid als verkeersveiligheid volgen we nauwgezet alle technologische evoluties. Mensen beseffen niet altijd dat – vaak levensreddende – systemen, maar ook andere innovaties hun oorsprong vinden in de autosport. In competities als deze wordt het beste van beide werelden samengebracht en dat kan ik alleen maar toejuichen. Een niet onbelangrijk neveneffect is dat tracks zoals deze van Circuit Zolder de meest veilige speeltuinen zijn voor zij die toch eens het rechterpedaal dieper willen indrukken. Op de openbare weg kan dat uiteraard niet. Safety on the road, speed on the track.”
Dit record geeft het startschot aan een toegankelijke instapklasse naar een elektrische racecompetitie voor zowel racepiloten als technisch personeel. De competitie is dus een opstapplatform voor talentvolle jonge piloten. Daarnaast is het ook een enorme stimulans voor de technische innovatie van elektrische wagens op de racebaan en daarbuiten. ERA en KdG werken op die manier aan een duurzamere toekomst voor de autosport en, een belangrijke stap, ook voor de algemene mobiliteit.
“Het is fantastisch om te zien dat we de resultaten van ons praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek kunnen toepassen in zoiets concreets als een duurzame racewagen en bij uitbreiding in elektrisch rijden in het algemeen”, zegt Kris Martens, hoofd van het expertisecentrum Duurzame Mobiliteit van KdG.
“De samenwerking tussen het expertisecentrum en ERA is voor ons een belangrijke”, vertelt Dieter Vanswijgenhoven, technisch directeur bij ERA. “Wij vullen elkaars kennis mooi aan en naast de specifieke onderzoeksexpertise van KdG konden we ook gebruikmaken van de state-of-the-art-infrastructuur van de hogeschool. Dankzij deze elektrische racewagen maken we een vliegende start met de raceschool Electric Racing Academy en de bijbehorende competitie ERA Championship.”
De recordpoging vond plaats op het circuit van Zolder: de ideale locatie want ook hier ligt de focus op elektrisch rijden en duurzaamheid. Harry Steegmans, algemeen directeur Circuit Zolder: “Met initiatieven zoals deze ERA-formulewagen bewijzen we dat Circuit Zolder klaar is voor de omschakeling naar de elektrische auto- en motorsport. Een volgende stap is om met deze wagen een volwaardige elektrische autoraceschool te ontwikkelen, met Circuit Zolder als thuisbasis. We zien hier graag de volgende generaties ‘Boutsens’ opgroeien.”
“We zijn ontzettend trots”, aldus Veerle Hendrickx, algemeen directeur van KdG. “Met ons praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek willen we de motor zijn van een groene welvaart door verantwoorde consumptie en productie. Deze duurzame racewagen is een prachtig voorbeeld van die waardecreatie.”
ERA en het expertisecentrum Duurzame Mobiliteit vullen elkaar perfect aan. Het expertisecentrum helpt organisaties met hun onderzoeksvragen rond duurzame mobiliteit. ERA kwam voor het eerst aankloppen met een concreet probleem met de in-voertuig netwerkcommunicatie van de racewagen.
“Het expertisecentrum vult onze kennis aan met hun specifieke knowhow en met de faciliteiten die het centrum heeft zoals de state-of-the-art-rollenbank”, vertelt Dieter Vanswijgenhoven, technisch directeur bij ERA.
Kris Martens: “De opgedane expertise in ontcijferen, optimaliseren en analyseren van de voertuigcommunicatie toonde ERA de mogelijkheden naar aandrijflijn-optimalisatie. Het toegankelijk maken, interpreteren en correct inzetten van de beschikbare voertuigdata op de rollenbank, zorgde voor een stroomversnelling in de verdere ontwikkeling van het voertuig.”
Als ‘Official Technical Partner’ van het ERA Championship werkt het expertisecentrum Duurzame Mobiliteit structureel samen aan de verdere ontwikkeling van de elektrische wagen en de telecommunicatie en informatica voor de ERA-racevoertuigen. Daarnaast ontwikkelen ze een eigen Vehicle Controle Module die het centrale brein moet worden van de elektrische racewagen. Zo bouwen ERA en KdG samen een diepgaande theoretische en toegepaste expertise op rond elektrische aandrijflijnen.
De nieuwe kennis die ze opdoen zetten ze rechtstreeks in bij de professionele bacheloropleiding Autotechnologie van KdG. Martens: “De eerste afspraken voor stageplaatsen zijn al gemaakt. En ERA gaat ook meewerken aan de lesmodule Elektrische en Hybride Voertuigen en de module Motorsport.”
Vanaf het najaar 2021 vinden ERA Championship-races plaats op iconische racecircuits in Noord-Europa, waaronder ook Circuit Zolder. “Het is de bedoeling om naar andere landen uit te breiden. Japan toont bijvoorbeeld al interesse voor volgend jaar. De Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland kunnen later volgen”, aldus Vanswijgenhoven.