Home > VAS > Rittensport > VAS: 5 Uren van…, een ‘mini-Belgian Westhoek Classic’

VAS: 5 Uren van…, een ‘mini-Belgian Westhoek Classic’

Ook al is de voorbereiding van de eigenlijke Belgian Westhoek Classic (gepland op 17 en 18 september) nog in volle gang, toch denken de organisatoren al een stap vooruit. Op zaterdag 23 oktober 2021 vindt namelijk hun volgende evenement plaats: ‘De 5 uren… 2021’!

(persbericht)

De 5 uren… 2021 is geen regelmatigheidsrally, zoals zijn ‘grote broer’, maar een kaartlees navigatierit ‘by night’ via een parcours van zo’n 150 km met ‘RAC rally allures’ middenin de verlaten bossen van het Brugse Ommeland.

Het is dus een soort ‘mini-Belgian Westhoek Classic’ met een karaktervol tracé, weliswaar zonder grote tijdsdruk. “In dit evenement schotelen we ouderwets navigeren op stafkaart voor. Geen complexe navigatie-opgaven, want het evenement speelt zich af in de duisternis en eind oktober, in volle herfst. Dat betekent dat de boswegen veelal bedekt zijn onder een laagje bladeren. Een schitterend decor dat van nature voldoende uitdaging zal bieden! De tijdsdruk is nihil, al bevat het tracé enkele tijdcontroles en een regelmatigheidsproef. Om de nachtelijke spanning in de cockpit iets te verhogen.”

De 5 uren… 2021 is er voor de expertklasse, voorbehouden voor teams met ervaring in het kaartlezen, en de touringklasse, voor de beginnende teams of teams met weinig ervaring. “Expert” kent 5 tijdcontroles en de maximale gemiddelde snelheid bedraagt 36 km/u. Er is 1 regelmatigheidsproef opgenomen. Deze categorie komt in aanmerking voor het VAS Classic kampioenschap 2021. In “Touring” zijn er ook 5 tijdcontroles, de maximale gemiddelde snelheid bedraagt echter 30 km/u. Er is 1 regelmatigheidsproef opgenomen om in geval van ex-aequo’s een winnaar te kunnen aanduiden. Deze categorie is ideaal voor teams zonder tripmaster of voor teams die geen ervaring hebben met het rijden van regelmatigheidsproeven, want bij elke bol-pijl situatie in het roadbook zal de exacte passagetijd weergegeven worden. Alle wagens zijn, ongeacht hun leeftijd, toegelaten.

Op zaterdag 23 oktober 2021 wordt om 17u00 de start gegeven van de eerste etappe, de finish is voorzien omstreek 22u00 en alles zal doorgaan vanaf een locatie in het West-Vlaamse Wingene, nabij Tielt. De organisatie is in handen van het team achter de Belgian Westhoek Classic, met Rudy Opdenakker, Bjorn en Jens Vanoverschelde en Stephan Sobry. Inschrijven kan via de site van de organisatie, JBR Events.