Home > #Hoofdnieuws > WRC Ieper: dominante zege van Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe!

WRC Ieper: dominante zege van Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe!

Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe hebben in Spa-Francorchamps hun zege in de Belgische manche van het WK-rally veilig geste­ld. De Belgen waren dominant van start tot finish en in hun Hyundai gaan ze in de einduitslag hun teamgenoot Craig Breen vooraf. Voor Neuville is het de eerste zege sinds de Monte-Carlo 2020 en uiteraard ook de eerste zege met zijn nieuwe corijder, de Vlaming Martijn Wydaeghe.

De wedstrijd in Ieper was de wedstrijd van Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe. Het Belgische duo liet heel even betijen in de eerste lus op vrijdag, maar in KP4 was de toon definitief gezet: eerste KP-winst en vanaf dan was de leiding in Belgische handen. Het duo in de Hyundai i20 WRC ging hard op vrijdagavond en nam de wedstrijd zo in handen. Niemand kon hen nog van de zege houden voor duizenden en duizenden Belgische fans. Zowel op zaterdag als zondag konden ze controleren, om uiteindelijk als eerste de finish in Francorchamps te bereiken.

Achter de Belgen werd Craig Breen dus tweede, voor een trio Toyota-rijders, met in volgorde Kalle Rovanperä, Elfyn Evans en WK-leider Sébastien Ogier. Ott Tänak wordt in zijn Hyundai zesde. In de Powerstage pakte Tänak de volle pot, voor Ogier, die zo de schade beperkt. Neuville werd derde.

In de WK-stand blijft Sébastien Ogier uiteraard ruim leider met 162 punten, voor Evans en Neuville die beide 124 punten hebben. De Fransman Ogier won al vier van de acht wedstrijden dit seizoen, maar Neuville zorgt met deze zege wel dat de spanning in het WK behouden blijft. Er blijven in vier wedstrijden nog 120 punten te verdelen.

De Duitstalige Belg Thierry Neuville (33) heeft zijn veertiende zege in het WK rally behaald, de eerste overwinning sinds de Monte-Carlo 2020. Hij gaat daarmee voorbij aan Petter Solberg en komt op gelijke hoogte met zijn teamgenoot Ott Tänak en de Duitse legende Walter Röhrl. De absolute recordhouder is Sébastien Loeb met 79 zeges. Neuville won de rally van Ieper al eerder, in 2018, maar toen als wedstrijd van het Belgische rallykampioenschap. Voor Martijn Wydaeghe is het uiteraard de eerste WK-zege uit zijn carrière. Wydaeghe is de tweede Vlaamse corijder die een manche van het WK rally wint, na Sven Smeets aan de zijde van François Duval in 2005.     

Belgen schitteren in WRC3

We komen later terug op de andere uitslagen, maar de zege in WRC2 is voor Jari Huttunen (Hyundai), terwijl Yohann Rossel (Citroën) in WRC3 kon profiteren van de pech van Sébastien Bédoret (Skoda). De Fransman won dus voor PJM Cracco (Skoda) en Vincent Verschueren (VW Polo), die meteen één en twee worden van de uitslag van de manche voor het Belgian Rally Championship. Zowel Cracco als Verschueren pakken ook WK-punten als achtste en tiende in de stand! Bédoret werd ondanks zijn problemen nog derde in de BK-stand.

Van 9 tot en met 12 september trekken de WK-teams naar Griekenland voor de negende van twaalf wedstrijden.