Home > #Hoofdnieuws > WRC Ieper: Neuville als leider naar slotdag

WRC Ieper: Neuville als leider naar slotdag

De Belgische WRC-manche verlaat Ieper. Na twee intense dagen, met zestien proeven in amper 30 uur tijd, zijn het onze landgenoten Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe die morgenochtend om 5 uur ’s ochtends met hun Hyundai i20 WRC richting de Belgische Ardennen vertrekken.

De achtste WK-wedstrijd van het seizoen kende een heftige start op zaterdag, met twee behoorlijke crashes, één van Takamoto Katsuta (Toyota) en de andere van Pieter Tsjoen (VW). De co van Tsjoen, Eddy Chevaillier, zou aan de crash een gebroken wervel hebben overgehouden. Eens het stof was gaan liggen, bleek ook dat de grote man van Hyundai Motorsport zijn beide toppers, Thierry Neuville en Craig Breen, aanmaande om de zaken verstandig aan te pakken, lees, elkaar niet de duvel aan te doen en de punten en het resultaat voor Hyundai veilig te stellen.

Na de laatste KP, gewonnen door onze Belgische WK-topper, leidt Neuville met een bonus van 10,1 seconden op Craig Breen. Neuville won tot dusver zeven van de zestien proeven, tegen vier voor Breen, twee voor Ogier en één voor Tänak en Evans. Een proef werd geannuleerd (KP8 op vrijdag). Achter de beide Hyundai volgen nu drie Toyota Yaris WRC, met in volgorde: Elfyn Evans (+42,4″), Kalle Rovanperä (+45,7″) en Sébastien Ogier (+46,7″). Wie derde wordt in België is dus nog zeer onzeker. Ott Tänak (Hyundai) is eenzaam zesde op 3min55.

Thierry Neuville: “Ik ben blij dat deze lange dag achter de rug is. We hebben een bonus, maar het is nog verre van afgelopen en morgen zijn het andere wegen, met een andere afstelling. Er kan nog heel wat gebeuren, maar tot dusver ben ik tevreden van het verloop van de rally en de wagen.”

Ook achter de WRC-tenoren is de strijd hevig, met Oliver Solberg die in zijn Hyundai leidt in WRC2. In WRC3 is de strijd onwaarschijnlijk intens met amper negen tienden tussen Sébastien Bedoret (Skoda) en de Fransman Yohann Rossel (Citroën). Beide heren zijn zevende en achtste in de tussenstand algemeen, wat meteen WK-punten oplevert. Goed 20 seconden verder volgt PJM Cracco (Skoda) als derde in WRC3 en negende algemeen.

Morgen, zondag, staat er nog 40,52 kilometer op het programma, verdeeld over vier proeven, waaronder de Power Stage, waar nog punten voor het WK te verdienen zijn.

ZONDAG

KP17 Stavelot 1 |9,05 km| 08u30
KP18 Francorchamps 1 |11,21 km| 09u08
KP19 Stavelot 2 |9,05 km| 10u40
KP20 Power Stage Francorchamps |11,21 km| 12u18