Home > VAS > Rallysprint > WRC: Vlaanderen ontdekken via de VAS regionale rally van Staden

WRC: Vlaanderen ontdekken via de VAS regionale rally van Staden

Vele BK toppers kwamen in Staden testen als voorbereiding op de WK Rally in Ieper. En de internationale toppers hadden op maandag hun testdagen. Maar wat doe je als deelnemer aan het WRC Junior met een bescheiden Ford Fiesta Rally4? Dan parkeer je de bestelwagen met aanhanger onder de kerktoren in Staden en ontdek je wat rally in Vlaanderen betekent, zoals de Finnen Lauri Joona en Mikael Korhonen.

foto’s: © Willy Bouchez en Gilles Verschuere

Ja, het is wel degelijk een verschil“, vertelt Lauri Joona. “Smalle banen met grachten aan beide kanten. Dit soort wegen hebben we niet in Finland, zeker niet met deze soorten asfalt. Voor mij was het sowieso moeilijk want dit was pas mijn tweede rally die ik reed op asfaltwegen. Mijn vorige rally was een maand geleden in Estland en daarvoor waren het proeven op onverhard van het Finse kampioenschap.

Joona en Korhonen plaatsten de Ford Fiesta Rally4, die in Staden onder VAS reglementering ingedeeld werd in de klasse F van de Divisie 3, op een twaalfde plaats algemeen, vijf minuten achter winnaar Kris Princen op de Citroën C3 R5. Een exploot?

Oordeelt u zelf: de Fiesta R5 van Stampaert, de EVO X wagens van streekrijders Barbier, Dekoninck en Vervondel, de BMW E46 M3 van Prinzie (toch geen onbekende in de regionale rally!), de Noren Petersen en Kvick op de Peugeot 208 R5, Historic winnaar PJ Maeyaert met BMW M3… Ze bleven allemaal achter hen. Hun naaste tegenstanders in klasse 3F, Snaet en Vanneste op de Opel Adam, bleven vijf minuten achter hen. Ze lieten zich dus toch wel opvallen want alle rijders die voor hen eindigden, reden of een R5 of een Porsche GT3. Wat leerden zij dan in Staden omtrent Ieper en de concurrentie?

Dit was een goede voorbereiding op Ieper geloof ik, we hadden allerlei omstandigheden. Voor ons was het vooral veel rijden en dingen proberen. Waar we zullen staan in Ieper, dat wordt nog afwachten.“, aldus de jonge Fin.

En ja, vreemde namen, het geeft al eens aanleiding tot wat misverstanden. Dat bleek toen op het podium de organisatie bloemen had voorzien voor Lauri… en het duidelijk werd dat Lauri Joona een man was.