Na afloop van de Grote Prijs van Hongarije werden vier rijders verzocht zich naar de stewards te begeven omdat ze zich niet aan de pre-race procedure hadden gehouden: Valtteri Bottas (Mercedes), Lance Stroll (Aston Martin) en Carlos Sainz (Ferrari) droegen tijdens het Hongaarse volkslied nog hun T-shirts bedrukt met “We Race As one”. Sébastian Vettel (Aston Martin) droeg een regenboogshirt met ‘Same Love’. De vier rijders moesten zich verantwoorden bij de wedstrijdleiding, die uitdrukkelijk aan de rijders had gevraagd deze niet te dragen. En daar wringt het schoentje.
Foto © Formula 1
Even terug naar juni 2020. Naar aanloop van de start van het F1-seizoen kondigde de Formule 1 en de FIA samen de ‘We Race As One’ campagne groots aan. Met de campagne wil F1 racisme en ongelijkheden de wereld uithelpen. Dat zowel in de sport als daarbuiten. Chase Carey (voorzitter en F1-CEO) zei daarover het volgende: “We zullen het hele weekend onze volledige steun laten zien in de strijd tegen ongelijkheid en onze eigen inspanningen intenser maken om de Formule 1 meer divers en inclusiever te maken. Als mondiale sport moeten we de diversiteit en maatschappelijke zorgen van onze fans vertegenwoordigen, maar we moeten ook meer luisteren en inzien wat er gedaan moet worden en aan de slag gaan met het leveren van resultaten”. Een statement dat ze doortrokken naar de rest van het seizoen.
Ook dit seizoen waren de inspanningen, althans wat daarvoor moest doorgaan, zichtbaar voor de fans. Bij elke race droegen verschillende rijders een zwart T-shirt met daarop de opdruk “We Race As One” met name tijdens het volkslied van het gastland. Afgelopen weekend kwam dan de communicatie vanuit F1 dat zoiets tijdens de GP van Hongarije niet zou kunnen. Enkele rijders waaronder Bottas, Sainz en Stroll verschenen toch nog met hun T-shirt op de startgrid en kregen hiervoor een uitbrander wegens… gebrek aan respect voor het gastland. Tot zover dus het standpunt van de F1 om komaf te maken met racisme en discriminatie in de sport.
Homopropaganda wet
In juni 2021 stemde het Hongaarse parlement, onder leiding van premier Viktor Orbán, een wet tegen ‘homopropaganda’. De wet moet kinderen en jongeren afschermen van homoseksualiteit en gender confirmerende operaties. Kortom, alles wat afwijkt van de hetero-norm mag niet meer getoond worden aan min-achttien jarigen. Het zwaaien van een regenboogvlag is al genoeg om gestraft te worden met straffen die het land ook oplegt voor pedofilie. De wet veroorzaakte dan ook een grote golf van verontwaardiging doorheen de Europese Unie.
Dat liet ook Lewis Hamilton (Mercedes) niet onberoerd. Op Instagram deed de Brit de volgende uitspraak: “Aan iedereen in dit prachtige land Hongarije. In de aanloop naar de Grand Prix dit weekend, wil ik mijn steun betuigen aan hen die getroffen zijn door de anti-LGBTQ+ wet van de regering. Het is onaanvaardbaar, laf en verkeerd van de machthebbers om zo’n wet voor te stellen. Iedereen verdient de vrijheid om zichzelf te zijn, ongeacht van wie ze houden of hoe ze zich identificeren. Ik roep de Hongaren op om in het komende referendum te stemmen voor de bescherming van de rechten van de LGBTQ+-gemeenschap, zij hebben onze steun meer dan ooit nodig”.
Sébastian Vettel ging nog een stapje verder. De Duitser liep het hele weekend rond met regenboogschoenen en haalde sterk uit naar het gastland Hongarije: “Iedereen is vrij om te doen wat ze willen en precies dat is het punt denk ik. Ik vind het beschamend voor een land dat in de Europese Unie zit om te moeten stemmen of om dit soort wetten te hebben. Ik denk gewoon dat we in het verleden zoveel kansen hebben gehad om te leren en ik kan niet begrijpen waarom jullie er moeite mee hebben om in te zien dat iedereen vrij moet zijn om te doen wat hij wil, lief te hebben wie hij wil en het is in de trant van ‘leven en laten leven’. Het is dus duidelijk niet aan ons om de wet te maken, dat is niet onze rol, maar ik denk dat we gewoon onze steun moeten betuigen aan degenen die er uiteraard door worden getroffen”. Hij zette zijn woorden kracht bij, door op zondag tijdens het volkslied een regenboogmondmasker en een regenboog T-shirt met ‘Same Love’ te dragen. Ook hij kreeg hiervoor een uitbrander.
Twee maten en gewichten
Hierna komen we nu bij het echte probleem waar de F1 mee kampt. Ze staan achter hun boodschappen en campagnes zolang het hen geld kan opleveren. In landen waar er geen propagandawetten zijn, kunnen de vlaggen niet hard genoeg waaien en de T-shirts met opdrukken niet genoeg in beeld komen. Máár, van zodra ze in een conservatief land komen, waar de mensenrechten met voeten getreden worden, verdwijnen die toeters en bellen even snel. In landen als Hongarije, Saudi-Arabië en Abu Dhabi zou de boodschap juist meer aan bod moeten komen, net omdat gelijke rechten daar een vreemd iets zijn. Hoe krachtig is die boodschap dan nog die je als sport wil uitdragen? De waarheid is, dat landen grof geld betalen om de F1 te mogen organiseren. Wanneer de F1 dan op zou komen voor gelijke rechten, zou hen dat mogelijks kunnen raken waar het pijn doet. In hun portemonnee.