Home > #Hoofdnieuws > Spa 24: meesterlijke Pier Guidi bezorgt Ferrari eerste zege in 17 jaar, Belgen goed voor podium

Spa 24: meesterlijke Pier Guidi bezorgt Ferrari eerste zege in 17 jaar, Belgen goed voor podium

Côme Ledogar, Nicklas Nielsen en Alessandro Pier Guidi hebben de 73ste editie van de 24 uur van Spa gewonnen. In de slotfase was Pier Guidi aan het stuur van de Iron Lynx Ferrari 488 GT3 de betere van Dries Vanthoor, die samen met Kelvin van der Linde en Charles Weerts in de WRT Audi R8 LMS als tweede eindigde. Het trio Sörensen-Gunn-Thiim werd in een Garage 59 Aston Martin Vantage derde. Maxime Martin (Porsche) werd in de KCMG Porsche 911 vijfde en John Wartique en Louis Machiels (AF Corse Ferrari) werden tweede in de klasse Pro/AM.

De eindstrijd van deze 73ste editie van de 24 uur van Spa, in de stromende regen was een kunststuk, een kunststuk waarin de 37-jarige Italiaan Alessandro Pier Guidi het laken naar zich toetrok. Eén geniaal manoeuvre, aan de buitenkant in Blanchimont, maakte het verschil tussen winst en verlies. Het manoeuvre komt in menig jaaroverzicht, daar kan u van op aan. Pier Guidi is natuurlijk niet aan zijn proefstuk met zeges in Le Mans, Daytona en een wereldtitel GT, met, wat dacht u, altijd AF Corse Ferrari. De Fransman Come Ledogar en de Deen Nicklas Nielsen deden hun werk, maar het was toch hun teamgenoot die het leeuwendeel van de arbeid verrichtte.

Achter de Italiaanse regenkampioen werden Charles Weerts, Dries Vanthoor en Kelvin van der Linde tweede in de WRT Audi R8 LMS, meteen het eerste podium voor WRT sinds 2016. Maar of er bij WRT veel gelukkige gezichten rondlopen na deze nipte nederlaag is onzeker. Met Aston op de derde plek, is ook het monopolie van de Duitse merken in GT3 in Spa doorbroken.

Audi tikte ook als vierde aan, met Müller-Lind-Frijns (WRT), als zesde (Niederhauser-Haase-Winckelhock / Sainteloc) en als negende (Drudi-Marschall-Mies / Attempto). Hiermee is Audi in de breedte zeker het best presterende merk in Pro, maar zonder zege evenwel. Maxime Martin en Nick Tandy reden na het ongeval in de paddock van Laurens Vanthoor naar de vijfde stek in de KCMG Porsche. Mclaren was goed voor de zevende plaats, Lamborghini werd achtste en Mercedes tiende.

Belgen op het podium

In Pro/Am was de dominantie van Ferrari en AF Corse totaal, met een eerste en tweede plaats. Achter Cameron-Mastronardi-Griffin-Molina, werden John Wartique en Louis Machiels in een identieke Ferrari 488 GT3 tweede, samen met Alessio Rovera en Andrea Bertolini. Lamborghini pakte de derde stek, voor nog een Ferrari van AF Corse. In ‘Silver’ was de dubbel voor Mercedes. Het winnende kwartet Breukers-Companc-Sanchez-Kujala deed het in een MadPanda AMG GT3. Aston werd hier ook derde. Vermelden we nog zege in AM van de T2 Racing Porsche.

Resultaat: https://www.gt-world-challenge-europe.com/results/2021/total-24-hours-of-spa/main-race

(Foto: © SRO)