Home > #Hoofdnieuws > F1 Hongarije: Esteban Ocon wint na chaotische openinsronde

F1 Hongarije: Esteban Ocon wint na chaotische openinsronde

Esteban Ocon (Alpine) heeft de Grote Prijs van Hongarije gewonnen. Het is de eerste keer in zijn carrière dat hij de gouden medaille in ontvangst mag nemen. Sebastian Vettel (Aston Martin) eindigde op een mooie tweede plaats. De Duitser probeerde de hele race voorbij Ocon te komen, maar die laatste wist zich goed te verdedigen. Lewis Hamilton (Mercedes) kwam als derde over de eindmeet na een chaotische start.

Foto’s © Formula 1

Na een chaotische start zijn we al meteen vijf rijders kwijt bij het ingaan van de eerste bocht. Valtteri Bottas (Mercedes) had een slechte start en zakt meteen terug van de tweede naar de zesde plaats. Bij het ingaan van bocht één verremd hij zich, waarna hij inrijdt op de achterkant van Lando Norris (McLaren). Die laatste schuift hierdoor recht de wagen van Max Verstappen (Red Bull) in. Hierdoor ontstaat een sneeuwbaleffect waarbij ook Charles Leclerc (Ferrari), Lance Stroll (Aston Martin), Sergio Pérez (Red Bull) en Daniel Riccardo (McLaren) in de brokken delen. Einde race voor Bottas, Norris, Leclerc, Stroll en Pérez en een rode vlag tot gevolg. Verstappen en Riccardo zijn de enige rijdesr die bij het incident betrokken raakten die, mits stevige reparatiewerken onder een rode vlag, konden deelnemen aan de herstart.

Bij de herstart was Lewis Hamilton de enige die na de formation lap aan de startstreep kwam. Alle andere rijders doken de pitstraat in om te wisselen naar slicks. Dat gebeurde niet zonder incidenten. Kimi Raïkkönen (Alfa Romeo) reed tegen het voorwiel van Nikita Mazepin (Haas), waarna de ophanging afbrak. Raïkkönen kreeg voor het voorval een tien seconden stop & go penalty. Hamilton dook een ronde later ook de pits in om over te stappen op de medium band. Hiermee zakte hij terug naar de veertiende en laatste plek. Langzaam maar zeker wist hij zich op te werken tot hij vijftien ronden voor het einde Fernando Alonso (Alpine) tegenkwam. De Spanjaard verdedigde zijn vierde plaats met hand en tand en het duurde meer dan 10 ronden vooraleer hij een een fout maakte, waarna Hamilton hem voorbij kon. De Brit haalde dan ook nog Sainz in en eindigde zo derde.

Lewis Hamilton (Mercedes) als enige op de startgrid tijdens de herstart © Formula 1
Williams scoort

Voor het eerste in twee jaar tijd eindigde Williams nog eens in de punten. De laatste keer dat het team een punt wist te bemachtigen was tijdens de Grote Prijs van Duitsland in 2019. Toen eindige Robert Kubica op de tiende plek. Deze keer eindigden zowel Nicholas Latifi en George Russell binnen de punten. Met een achtste en negende plek halen zo zes punten binnen voor de Britse renstal.

Kampioenschap

In het kampioenschap komt Lewis Hamilton opnieuw aan de leiding te staan met 192 punten. Verstappen zakt hierdoor een plek en staat nu tweede met 186 punten. De derde plaats blijft voor Lando Norris (113 punten).

Bij de constructeurs neemt Mercedes met 300 punten het kampioenschap over van Red Bull (290 punten). McLaren behoudt hun derde plek met 163 punten.

De volgende keer dat de motoren zullen brullen is op 29 augustus. Dan keren we na de zomerstop terug naar Spa-Francorchamps voor de Grote Prijs van België.

You may also like
In een notendop: GT
In een notendop: NASCAR – F1
In een notendop: GT4, Pikes Peak en Le Mans
In een notendop: MotoGP – GT World – F1