Home > #Hoofdnieuws > Spa 24: twee Belgische toppers willen een nieuwe zege

Spa 24: twee Belgische toppers willen een nieuwe zege

Drie zeges tellen ze samen en ook dit jaar behoren ze tot de absolute kandidaten op de zege in de 24 uur van Spa, de grootste GT-race ter wereld. Bovendien delen Maxime Martin en Laurens Vanthoor één wagen: de KCMG Porsche 911 GT3-R met startnummer 47.

Foto: © SRO

Ze behoren tot de specialisten van de lange races met GT-wagens, races zoals de 24 uur van Le Mans, Spa of de Nürburgring en beschikken beide over een schitterend palmares: de Limburger Laurens Vanthoor en de Brusselaar Maxime Martin. Ze zijn ook de enige Belgen, naast de Luikenaar Greg Franchi in 2011, die er de afgelopen tien seizoenen in slaagden om de 24 uur van Spa te winnen. Martin deed dat eenmaal met BMW, Vanthoor tweemaal, met Audi en afgelopen seizoen met Porsche.

Het is zeker dat we een zeer sterk team vormen, samen met de Britse ex-winnaar Nick Tandy”, opent Maxime Martin het dubbelgesprek. “Onze auto, de Porsche, is zeer goed, het merk won hier in 2019 en 2020, wij zitten als rijders op dezelfde golflengte en we kennen de race als onze broekzak. Bovendien zijn niet meer piepjong en die maturiteit is zeer waardevol in een race als deze. De enige onzekerheid is het team, dat weliswaar over topmedewerkers beschikt, maar op zich vrij nieuw is, dus soms is het wat naar cohesie zoeken. Als we dat samen overwinnen, is alles mogelijk.

Laurens Vanthoor, van nature steeds erg realistisch, geeft aan dat de aanloop naar de race niet vlekkeloos was: “We hebben echt al gezocht naar de juiste afstelling en eigenlijk zijn we er nog niet helemaal. Vooral over één ronde missen we nog een beetje snelheid, maar goed, we werken verder en ik weet van afgelopen jaar dat de race alle kanten uit kan. We zaten toen ook wat in die situatie en wonnen na een slopende en onvoorspelbare wedstrijd. Ik heb er alle vertrouwen in dat het dit jaar weer kan, maar nogmaals, dit is een wedstrijd die onmogelijk te voorspellen is. Wie foutloos blijft en een goede strategie heeft, komt al heel erg ver. Afspraak zondag om 16u30!”

De 73ste editie van de 24 uur van Spa start op zaterdag om 16u30 en eindigt uiteraard 24 uur later.