Home > #Hoofdnieuws > Spa 24: GT3 maakte tien jaar geleden zijn intrede als hoofdklasse

Spa 24: GT3 maakte tien jaar geleden zijn intrede als hoofdklasse

Nadat we eerder 50 en 20 jaar de tijd indoken met de 24 uur van Spa, keren we nu 10 jaar terug in de geschiedenis. De editie van het jaar 2011 is bijzonder omdat SRO voor het eerst de GT3 als hoofdklasse aanduidt, een situatie die 10 jaar later uiteraard nog niet veranderd is. Die beslissing luidde misschien wel de meest succesvolle episode van de wedstrijd in de Ardennen in.

Foto’s: © Audi Sport

Na de hoogdagen van de GT1’s, met zeges voor Ferrari, Maserati en Corvette en een korte passage van de GT2’s in 2010 met een zege voor Porsche, nemen in 2011 de GT3’s definitief de macht over. De wagens stonden al eerder aan de start, met een derde plek voor Audi in 2009 en een zesde plaats voor een Mühlner Porsche in 2010, maar vanaf 2011 is het al GT3 wat de klok slaat. Eerder dat jaar werden ook de Blancpain Endurance Series door SRO boven het doopvont gehouden en Spa wordt de belangrijkste wedstrijd van dat nieuwe kampioenschap, ondertussen bekend onder de naam GT World Europe.

De eerste editie in 2011 is meteen eens schot in de roos, met 62 wagens aan de start en dertien merken die vertegenwoordigd zijn, met uiteraard Audi, Mercedes, Porsche of Ferrari, maar ook Mustang en Corvette. De overstap naar GT3 zou jaar na jaar mooie startvelden garanderen en dat tot op de dag vandaag ondanks een gezondheidscrisis die de wereld nu al anderhalf jaar in zijn greep houdt.

Het eerste seizoen was de zege meteen voor het Belgische WRT en de Audi R8 LMS van Greg Franchi, Timo Scheider en Mattias Ekström. Audi won tot op heden vier van de tien ‘GT3’ edities, twee daarvan waren voor de troepen van Vincent Vosse. BMW deed het driemaal, Porsche twee keer en Mercedes won in 2013. Kortom nooit kon een niet-Duitse constructeur de grootste GT3-race van de wereld op zijn naam schrijven. Onder meer Bentley, Lamborghini, Ferrari en Aston Martin bijten hun tanden al jaren stuk op de overmacht van de Duitse constructeurs. Vier rijders deden het ieder tweemaal in de afgelopen tien jaar: Phillip Eng, Markus Winckelhock, René Rast en Laurens Vanthoor, maar enkel onze landgenoot slaagde erin om met twee verschillende merken te zegevieren. Naast Greg Franchi en Laurens Vanthoor is Maxime Martin de enige Belg die in een GT3 Spa wist te winnen, met BMW in 2016.