Home > F1 > F1: Lando Norris in gevarenzone voor raceban

F1: Lando Norris in gevarenzone voor raceban

Lando Norris (McLaren) bevindt zich op dit moment in de gevarenzone voor een raceban in de Formula 1. De rijder heeft op dit moment tien strafpunten op zijn licentie staan. Bij twaalf punten moet hij voor één race aan de kant blijven staan. Ook bij McLaren schatten ze de kans heel hoog in dat Norris dit seizoen een raceban zal krijgen.

Foto © Twitter / Lando Norris

De eenentwintig jarige Brit is het toonvoorbeeld van jong talent in de F1. Hij is de enige rijder die tot nu to al in elke race punten wist te scoren. Hierdoor staat hij nu op de vierde plek in het rijdersklassement. Er is echter ook een negatieve kant aan dit verhaal. Hij is ook de enige rijder die op dit moment dicht bij een raceban staat. Norris kreeg twee extra strafpunten voor zijn actie tijdens de Oostenrijkse Grand Prix vorig weekend. Tijdens een gevecht met Sergio Pérez (Red Bull) om de tweede plek, raakte die laatste in de grindbak terecht. Hierop besloten de Stewards dat Norris niet genoeg ruimte gelaten had voor Pérez, waardoor hij een vijf seconden tijdstraf kreeg en twee extra punten op zijn licentie, waardoor hij op tien punten uitkwam. Of het nu terecht was of niet, het risico op een raceban kwam zo in zicht.

Zowel Lando Norris als McLaren teambaas, Andreas Seidl, uitten dan ook hun ongenoegen over het voorval. Voor hen was dit gewoon een race ongeval. Wanneer je in die bocht in Styria buitenom inhaalt, is het risico nu eenmaal heel groot dat je in het grind terechtkomt. Met de vijf seconden tijdsstraf kon het team nog leven, maar de twee strafpunten waren een brug te ver voor het team. Seidl is er dan ook van overtuigd dat het puntensysteem herbekeken moet worden. Hij vindt het systeem nuttig voor acties die echt gevaarlijk zijn, want daar is het systeem ook voor ontworpen, maar vindt het niet kunnen dat Norris een race zou moeten uitzitten voor een klein voorval zoals in Oostenrijk. De McLaren teambaas zal dan ook zijn bezorgdheid uiten bij de eerstvolgende FIA meeting.

Vacature: F1-rijder gezocht

Gelukkig voor Norris, is de de rijder volgende week alweer twee punten kwijt (hij liep deze in 2020 op in Styria, nvdr). De volgende keer dat hij weer een strafpunt kan en zal verliezen is pas halfweg november. Met nog elf races te gaan, is de kans om op die grens van twaalf punten uit te komen dus bijzonder groot. Daarom is het team al aan het kijken wie ze als vervanger kunnen inzetten. McLaren heeft een overeenkomst lopen met Mercedes om beroep te kunnen doen op hun reserverijders. Hier komen Nico Hülkenberg, Nyck de Vries en Stoffel Vandoorne in Beeld. Hun eerste keus zou dan ook onze landgenoot zijn, die reeds enige ervaring heeft bij het team.

You may also like
In een notendop: NASCAR – F1
In een notendop: MotoGP – GT World – F1
F1 Bahrein: Red Bull en Aston Martin in de wolken, Ferrari en McLaren in dal
F1 Bahrein: Max domineert openingsrace: “Precies de start die we wilden”