Home > Rally > BRC > BRC: Stefaan Stouf domineert Ypres Historic Rally

BRC: Stefaan Stouf domineert Ypres Historic Rally

In de Ypres Historic Rally, een wedstrijd voor het BK Historic Rally die deze zondag de proeven deelde met de regionale Monteberg Rally, was Stefaan Stouf, op de Ford Sierra Cosworth 4×4 bijgestaan door Joris Erard, oppermachtig. Stouf pakte alle besttijden en won soeverein.

foto:©lorenz deschuyttere

Beginnen we met te vermelden dat we onderweg enkele ernstige kandidaten op de ereplaatsen verloren. Zo gooiden Dirk Deveux en Juha Bos met hun Ford Sierra RS Cosworth 4×4 de handdoek na uren vechten met diverse technische problemen. Danny Kerckhof en Kristof Dejonghe kregen na hun opgave gisteren in de Ardennen de BMW M3 niet tijdig klaar. Arthur Kerkhove en Théo Surson moesten de Ford Escort MkII met technische problemen parkeren.

Het was dan uitkijken naar de titanenstrijd tussen Stefaan Stouf, bijgestaan door Joris Erard op de Ford Sierra Cosworth, en “the best of the west”: Paul Lietaer met de Manta 400 en met Bruno Vienne naast zich. Al was dit misschien een iets te eenvoudige voorstelling van zaken. Eén ding bleek een zekerheid: Stefaan Stouf was absoluut oppermachting op de proeven van Dikkebus, de Monteberg en Busseboom. Hij reeg de besttijden aan elkaar en scoorde maar liefst scratches op rij.

Maar wie volgde? Eerst was er Bjorn Syx met de BMW M3, maar die liep op KP4 aan tegen een straftijd van 10 seconden voor een late aanmelding en had wat elektrische problemen onderweg. De achtervolging op de Sierra van Stouof werd dan overgenomen door Cedriek Merlevede, ook al met BMW, tot die moest afrekenen met een nukkige koppeling. En dan was daar uiteindelijk toch de onvermijdelijke Paul Lietaer, die met de Opel Manta vanaf de zesde proef de vloot aan BMW’s in bedwang hield. De “Polle” bleef hopen op een droog parcours maar dat viel dan (letterlijk) in het water in de slotlus toen een onweersbuitje over West-Vlaanderen trok. Dat was slecht nieuws voor Lietaer die Syx met zeven-mijlslaarzen dichterbij zag stormen. Uiteindelijk werd Lietaer gered door de annulatie van de laatste proef.

Hoe dan ook werd het podium een mooie dwarsdoorsnede van het Vlaamse “historic” gebeuren met de zege voor Stefaan Stouf en naast hem op het podium de “legende” Paul Lietaer en de aankomende legende, Bjorn Syx.