Home > #Hoofdnieuws > Opinie: de poorten mogen stilaan weer open

Opinie: de poorten mogen stilaan weer open

Het wordt gekker dan gek… de autosport en corona. Terwijl de cijfers in heel Europa, met dank aan de sterke vaccinatiecampagnes, naar beneden gaan, we met z’n allen ons gewone leven weer opnemen, moet u als autosportliefhebber het nog steeds doen achter het computer of Tv-scherm. Droef en onbegrijpelijk en vooral onnodig.  

Er zijn vele voorbeelden van de absurditeit van de huidige situatie, maar deze illustreert de situatie misschien maar al te goed. Volgende week organiseert SRO in Spa-Francorchamps de testdagen van de 24 uur van Spa. Het zeven kilometer lange circuit ligt nog steeds in de Ardennen en alles samen biedt de mooiste omloop ter wereld zo’n 14 kilometer ruimte in een bosrijke omgeving voor de fans om op een veilige manier van hun passie te genieten. Maar u mag dinsdag en woensdag niet binnen, neen, het evenement vindt plaats achter gesloten deuren. Terwijl in de tribunes van het EK Voetbal duizenden toeschouwers mogen genieten van hun passie, verplichten de inrichters van de autosport ons (zonder steekhoudende uitleg), fans en media, om thuis te blijven. Voor zij die er wel bij zijn, geldt een haast Noord-Koreaanse staat van beleg met allerhande ondertussen absurde regels. Gevaccineerd mijnheer? Daar houden wij geen rekening mee. Buiten moeten afstand en mondmasker, terwijl we ondertussen met zekerheid weten dat mondmaskers in de buitenlucht eigenlijk onzin zijn. We zouden bijna gaan geloven dat ze het liever zonder u en ons doen…

Het goede voorbeeld komt van de rallysport, met onder meer organisator DG Sport die u eind juni wel de kans biedt om weer eens een rally te beleven en ook de ACO, de inrichter van de 24 uur van Le Mans zal in augustus 50.000 fans toelaten, zonder ‘bubbels’. Ook elders in Europa, denk maar aan Portugal en Sardinië, waren de fans weer welkom op de WRC-wedstrijden en in de tribunes van de F1, zien we ondertussen ook weer toeschouwers zitten. En recent konden op de Nürburgring, een circuit te vergelijken met Spa, ook al fans naar één van de grootste uithoudingsraces ter wereld gaan kijken…

Het is dus zonder meer mogelijk en ja, met respect voor eenieders gezondheid. Uiteraard zijn de regels van de overheid in ons land niet altijd duidelijk, maar er is ook een groot verschil tussen wil en onwil om ons toe te laten wel van onze sport te mogen en kunnen genieten.   

Misschien wordt het dan ook tijd om gewoon op onze strepen te staan en net als de fans van voetbal en wielrennen het recht op onze hobby af te dwingen. Een groep rallysupporters wil deze zondag op een vreedzame manier aangeven dat zij het alvast gehad hebben met de onduidelijkheid rond de autosport.

Veel succes alvast!