Home > Moto > MotoGP: Quartararo op een wolk in Mugello

MotoGP: Quartararo op een wolk in Mugello

De gebeurtenissen van zaterdag, met het bevestigde overlijden van Jason Dupasquier op zondagochtend, drukten hun stempel op de races. PruestelGP zag af van deelname aan de Moto3 race, mentor en vriend Thomas Luhti startte dan weer niet in de Moto3 race en uiteraard was er een minuut stilte en veel eerbetoon en Zwitserse vlaggen in de MotoGP.

foto: ©motogp.com

De MotoGP race zou deels ook bepaald worden door valpartijen. Pecco Bagnaia maakte gebruik van de snelheid van de Ducati om de leiding te pakken, maar viel in de tweede ronde en moest opgeven. Marc Marquez had toen al zijn exit gemaakt met een eigen valpartij en ook Morbidelli was al langs de zandbak gepasseerd en een akkefietje met het opwarmen van de remmen tussen Zarco en Bastianini betekende dat de Italiaan al tegen de vloer lag nog voor de wedstrijd was begonnen. Het bracht uiteindelijk Quartararo aan de leiding die daarna met de Yamaha enkel snelle rondes neerzette, het gat sloeg en op een afstand kon toekijken hoe Oliveira met de KTM en Zarco met de Pramac klanten-Ducati bakkeleiden om de podiumplaatsen. De rest van de race werd gekenmerkt door de charge van de Suzuki’s doorheen het veld. Mir kwam nog Oliveira bedreigen voor de tweede plaats en kreeg die uiteindelijk toegewezen toen de KTM rijder over de track limits ging in de laatste ronde. Quartararo voor Mir en Oliveira dus. En Rins? Die zette zichzelf voor de zoveelste keer buitenspel met een valpartij op enkele ronden voor het einde en zag zo een bijna zekere derde plaats verloren gaan. Quartararo vertrekt uit Mugello als de leider in de tussenstand.

Moto3: Italië boven

Dennis Foggia (Leopard Racing) won het Moto3 luik van het weekend op Mugello. Foggia was de beste in een typische race van de kleinste categorie waarbij een peloton van een vijftiental rijders bij elkaar bleef tot de finish. Foggia koos daarbij het beste positie in de laatste ronde en hield op de lijn Jaume Masia (Red Bull KTM Ajo) en Gabriel Rodrigo (Indonesian Racing Gresini Moto3) af. Foggia, Italiaan, werd zo de eerste niet-Spaanse winnaar van het seizoen. Kampioenschapsleider Pedro Acosta eindigde als achtste maar moet nauwelijks inleveren in de tussenstand van het kampioenschap. Onze landgenoot Loris Cresson stond opnieuw aan de finish met de Pedercini Kawasaki, deze keer op een 18de positie.

Moto2: het verdriet van Fernandez

Racen kan hard zijn. Dat leerde Raul Fernandez nadat hij met de Red Bull Ajo KTM de gehele race aan de leiding reed om dan op drie bochten voor de finish zijn teamgenoot Remy Gardner langszij te zien komen. Fernandez zag de zege zo door de vingers glippen. Gardner klom op de hoogste trede van het podium en Marco Bezzecchi (SKY Racing Team VR46) kon nog de derde plaats vrijwaren. De grote verliezer in Italië was Sam Lowes, die op zes ronden voor het einde tegen de grond ging en moest opgeven. Barry Baltus profiteerde van de hoge tol aan uitvallers in de race om met de NTS RW Racing GP machine een mooie 17de plaats te scoren.