Home > Circuit > Bentley viert honderdste verjaardag van eerste overwinning

Bentley viert honderdste verjaardag van eerste overwinning

Bentley viert deze week de honderdste verjaardag van hun eerste overwinning in de autosport. Om die heugelijke gebeurtenis te herdenken, kwamen 24 originele 3-liters uit de jaren ’20 kwamen bij elkaar op het Brooklands-circuit, daar waar het ooit voor Bentley begon.

Foto’s: ©Bentley

In 1919 werd het Britse Bentley opgericht door Walter Owen Bentley. In 1921 was de eerste Bentley klaar, en die wagen behaalde dat jaar ook zijn allereerste overwinning in de autosport. Op 16 mei 1921 won Frank Clement met de auto in de Whitsun Junior Sprint Handicap op het Brooklands-circuit. De EXP2, de oudste Bentley ter wereld, was de wagen die voor de eerste overwinning zorgde. Er werden slechts twee exemplaren van die EXP2 gemaakt. Na succesvolle races in eigen land trok Bentley naar Le Mans. Frank Clement en John Duff reden in 1924 naar de eerste overwinning van Bentley in de 24 uur van Le Mans. In 1927 deed het duo het nog eens over mer de Bentley 3-liter. Duff brak met de wagen in 1925 21 wereldrecords in de voorbereiding naar Le Mans in 1927.

De successen in de autosport zorgden voor een groei van het Britse merk. In de jaren nadien (1923-1930) werden 1600 3-liters geproduceerd. Bentley viert het succesvolle ontstaan van het bedrijf nu op gepaste wijze. 24 originele 3-liters kwamen samen op het Brooklands-circuit, waar het ooit allemaal begon. De iconische EXP2, de tweede Bentley wagen ooit gemaakt, was ook van de partij. In de jaren ’30 trok Bentley zich, na vier overwinningen in de 24 uur van Le Mans terug uit de autosport. Mede door de financiële crisis kocht Rolls-Royce het merk over in 1931. Bentley keerde niet meer terug naar de autosport onder het Britse luxemerk. Volkswagen Group nam op zijn beurt Bentley over in 1998. In 2014 zorgde dat voor een terugkeer naar de autosport via het GT3 racen, een programma dat ondertussen verleden tijd is.