Home > Moto > MotoGP: Miller met de dubbel

MotoGP: Miller met de dubbel

Jack Miller maakte er zijn eerste dubbele zege van. Met de Ducati reed hij na Jerez in een onwaarschijnlijke race nu ook naar de overwinning op de Bugatti omloop op Le Mans.

(foto: ©motogp.com)

Moto3 kreeg een vochtige omloop, Moto2 en quasi droog circuit en MotoGP… die kregen het beste van beiden! Na een start op een quasi droge omloop, kwam er algauw een regenbui opzetten. Wie zou er eerst de machine gaan wisselen? Na een goede start ging aanvankelijk Jack Miller aan de leiding, maar moest daarna Quartararo en de fabrieks-Yamaha voor laten en toen…kwam de regen.

De wissel van de motoren in de pitlane werd een episode waariin de belangrijkste spelers allemaal fouten maakten. Quartararo stopte aan de verkeerde pitbox, het leverde hem een long lap penalty op. Jack Miller vergat de begrenzer aan te zetten en zijn snelheidsovertreding in de pit kostte hem twee long lap penalties, net als zijn teamgenoot en kampioenschapsleider Bagnaia trouwens, die…exact hetzelfde deed! Maar het belangrijkste was om fouten te maken waarbij er op de baan werd gebleven. En dat was iets wat noch Rins of Mir bij Suzuki deden, beiden tegen de vlakte, of Morbidelli, in de zandbak met de Petronas Yamaha, en ook niet…Marc Marquez, die naar de leiding ging in de regen maar dan de Honda tot tweemaal toe tegen het asfalt legde. Miller daarentegen nam snel zijn bestraffingen en reed daarna de pannen van het dak, was de snelste op een moeilijke vochtige en daarna opdrogende piste. Hij pakte de leiding en diepte die verder uit. Johann Zarco reed op verschroeiend tempo de Pramac Ducati naar de tweede plaats. En Quartararo, die reed zijn banden stuk maar kon wel aanklampen en de derde plaats pakken.
Het leverde de Fransman trouwens wel de leiding op in de tussenstand van het kampioenschap, met één punt voorsprong op Bagnaia. Miller verschijnt op de vierde plaats.

De rest van de actie in een notendop:

Moto2 – Het werd een afvallingsrace volgens het credo to finish first, you first have to finish. En daarin was Sam Lowes (MarcVDS) de slechtste leerling. Hij maakte een een onbezonnen inhaalmaneuver en ging onderuit en naar het opgavepark. Vooraan zette Raoul Fernandez zich algauw voorbij SkyVR46 rijder Bezzecchi en bouwde een onoverbrugbare voorsprong uit. Bezzecchi moest daarna nog Fernandez teamgenoot Gardner voor zich dulden. Een dubbel dus voor Red Bull KTM Ajo en rookie Raoul Fernandez die na zijn eerste pole zaterdag, nu ook zijn eerste zege haalde in de Moto2. Mooi resultaat ook voor Nederlander Bo Bendsnyder (Pertamina Mandalika SAG Team), die naar een sterke vijfde plaats reed. Een sterke race was er ook voor Barry Baltus die voor zijn allereerste race de NTS RW Racing GP machine op de 17de plaats zette.

Moto3 – De kleinste klasse had zijn race op een geheel nat circuit. En het werd een aftelrijmpje waarbij de ene na de andere rijder viel. Het was zaak de motor aan de gang te houden en opnieuw de baan te kiezen. Zoals Pedro Acosta deed met zijn KTM. De Spaanse rookiesensatie redde zo nog een achtste plaats en daarmee bouwt hij zelfs zijn voorsprong nog verder uit in de tussenstand. Het podium, dat was eerder onuitgegeven met de zege voor Sergio Garcia (Gaviota GASGAS Aspar Team) met verder ook Filip Salac (Rivacold Snipers Team) en Riccardo Rossi (BOE Owlride) op het podium.