Home > Circuit > Nascar: Chevrolet, Ford en Toyota stellen hun 2022-wagens voor

Nascar: Chevrolet, Ford en Toyota stellen hun 2022-wagens voor

Chevrolet, Ford en Toyota stellen elk hun ‘next-gen’ wagen voor. Nascar wil met de nieuwe wagens de races nog spannender maken. Er was nood aan een technologische vooruitgang in Nascar, die komt er met de next-gen wagens die in 2022 gaan racen.

Foto’s: ©Nascar/Tekst: Winter Soen

Net zoals in F1 kiest Nascar voor grotere banden, de wagens zullen niet langer op 15-inch maar 18-inch wielen rijden. De nieuwe wielen zullen door BBS gemaakt worden. De fabrikant zal een die uit aluminium maken, voordien reden de wagens met wielen van staal. Daarnaast zullen er geen vijf wielmoeren meer zijn, maar één grote wielmoer zoals de F1-wagens.

Ook op vlak van aerodynamica kijkt Nascar naar andere raceseries. Voordien werd er weinig tot geen belang gespendeerd aan aerodynamica. Op de nieuwe wagens zien we tal van nieuwigheden, voor het eerst hebben ze een diffuser achteraan. Daarnaast is ook een nieuwe splitter aan de voorkant van de wagen en nieuwe luchtopeningen en sideskirts om de luchtstroom te controleren. De wagens zullen hierdoor veel grip, snelheid en efficiëntie winnen.

Nascar haalde ook inspiratie bij een Amerikaanse collega, IMSA. De next gen auto’s zullen net als de racewagens uit IMSA een onafhankelijke achterwielophanging gebruiken. De vorige generaties gebruikten altijd een vaste achteras. Daarnaast zal Nascar ook gebruik maken van de brandstof techniek uit IMSA. De wagens zullen met een clamp-on brandstofslang gevuld worden, zoals we ook in Europese series zien. Nascar maakte nog gebruik van grote bussen brandstof. Die zullen niet langer over de paddock rond gesleurd worden. Dat is een grote verbetering op vlak van veiligheid.

Ford, Cheverolet en Toyota hebben hun wagen voor 2022 voorgesteld. Die eerste twee constructeurs hebben al decenia ervaring in de raceserie. Toyota kwam er slechts in 2007 bij, maar de enige niet Amerikaanse leverancier wist toch al drie titels te winnen. Chevrolet is de succesvolste van het drietal met 39 titels. Met hun nieuwe Chevrolet Camaro ZL1 hopen ze opnieuw de dominante leider te worden in Nascar.