Home > #Hoofdnieuws > FIA WEC Spa: Toyota op pole, stevige crashes in GTE

FIA WEC Spa: Toyota op pole, stevige crashes in GTE

In Spa is de kwalificatie afgewerkt en Toyota start op polepositie, net als Porsche in GTE. Kamui Kobayashi was een halve seconde sneller dan teamgenoot Kazuki Nakjima, waarmee de hele eerste startrij naar de Toyota Hypercar gaat. Kevin Estre reed met een onwaarschijnlijk rondje de pole in GTE.

Foto: © Jens Mommens

Toyota pakt dus toch de pole in Spa en dat met overschot want de eerste LMP2, de United Autosports Oreca 07 van Felipe Albuquerque eindigt derde op 1,6 seconde, net voor de Alpine van Nicolas Lapierre. Stoffel Vandoorne (Jota) was goed voor de negende plek algemeen en de zesde tijd in LMP2, Robin Frijns (WRT) moest het stellen met de 13de startplaats.

In GTE startte de sessie dramatisch voor Christian Ried en Egidio Perfetti, beide in een Porsche 911 RSR. Zij crashten na elkaar op exact dezelfde wijze op de Raidillon, met heel wat schade en twee onderbrekingen als gevolg. De andere deelnemers hadden daardoor amper zes minuten om een chrono neer te zetten. In die zes minuten reed Kevin Estre (Porsche) naar de pole in een erg sterke 2min11.219, voor Miguel Molina (Ferrari), maar die moest wel meer dan een volle seconde op de Porsche-rijder toegeven. Richard Lietz zette, ook voor Porsche, de derde tijd neer. In GTE Am was Ben Keating (Aston) primus, voor zijn merkgenoot Paul Dalla Lana. Andrew Haryanto, de teamgenoot van Alessio Picariello werd mooi derde in de Dempsey-Proton Racing Porsche.

De race start morgen, zaterdag, om 13u30.