Home > #Hoofdnieuws > WRT zet in op duurzaam racen

WRT zet in op duurzaam racen

WRT zal vanaf 2021 meer inzetten op duurzaamheid. Het Belgische topteam wil daarmee zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid opnemen en laten zien welke mogelijkheden er ook binnen de autosport zijn.

Foto: ©WRT

Door de huidige klimaatproblematiek krijgt de autosportwereld steeds meer kritiek. De competitie, maar ook logistieke voorzieningen errond, zorgen voor uitstoot die ons klimaat niet ten goede komt. De racewereld is echter niet wereldvreemd en daarom zoeken organisatoren en teams naar manieren om de uitstoot te verlagen of te compenseren. Ook het Belgische topteam WRT neemt zijn verantwoordelijkheid, zij stappen alvast in drie duurzame projecten.

Teambaas Vincent Vosse : “De autosport, als onderdeel van de autowereld, is het slachtoffer van een paradox. Ze wordt gezien als een deel van het probleem, terwijl ze in werkelijkheid, als motor van innovatie, een van de sectoren is die de meeste vooruitgang heeft geboekt in de richting van een schonere, veiligere en bewustere maatschappij. Toch neemt de bezorgdheid over de klimaatverandering toe. Net als andere sectoren, kan de autosport meer en sneller bijdragen door de manier waarop we racen en de zaken aanpakken, aan te passen. We kunnen betere werkwijzen hanteren en in eerste instantie de impact van onze activiteiten compenseren. Daarom zijn we bij Team WRT allemaal bijzonder blij om vanaf dit jaar drie initiatieven ter verbetering van de duurzaamheid te ondersteunen die uit de autosportwereld zelf zijn voortgekomen.”

“Drive Fast, Act Faster”
WRT zal de campagne van zijn rijder Ferdinand Habsburg steunen in 2021. “Drive Fast, Act Faster” is een project dat de koolstofuitstoot in de autosportwereld zal compenseren voor alle rijders en teams die aangesloten zijn. De campagne zet zich in om ‘nature-based’ oplossingen in Zuid-Amerika te ondersteunen. Het door Habsburg opgezette project wil met teams en rijders de autosport heruitvinden door rekening te houden met het klimaat.

SRO Sustainability Programme
Vanaf 2021 zal het Belgische team zich ook aansluiten aan het duurzaamheidsprogramma van SRO, de organisator van onder meer GT World. SRO heeft een plan klaargemaakt om tegen 2030 de koolstofemissie sterk te laten afnemen in de racesport. Naast de duurzame inspanningen zal de racepromotor de ‘overgebleven’ koolstofvoetafdruk compenseren zoals de “Drive Fast, Act Faster” campagne. Door zich aan de campagne aan te sluiten zal de uitstoot van de WRT wagens gecompenseerd worden in verschillende bosprojecten.

RCCO World eX Championship
Onder de hashtag ‘#RacingForTheClimate’ zullen de beste rijders en esport racers uit de hele wereld virtueel racen. Dat doen ze in het RCCO World eX Championship, de deelnemers doen dat met zullen de 1000 pk sterke elektrische wagens in tien evenementen. De organisatoren willen daarmee aandacht brengen voor de nodige klimaatbescherming, maar het gaat verder. Voor iedere ronde dat afgewerkt wordt in de tien races wordt er tien euro in de zogenaamde jackpot gestopt. Ook de mensen thuis kunnen de pot aandikken met donaties. Na de laatste race zal de ‘jackpot’ aan een klimaatbeschermingsproject gedoneerd worden.