Home > #Hoofdnieuws > WRC: rally van Kroatië voor iedereen een onbekende

WRC: rally van Kroatië voor iedereen een onbekende

Van 22 tot en met 25 april trekt het WRC naar Kroatië voor de derde manche van het wereldkampioenschap. De Rally van Kroatië staat voor het eerst op de WRC-kalender en tijdens dit nieuwe WK-evenement zullen de deelnemers twintig proeven op asfalt voorgeschoteld krijgen.

De proeven
Op vrijdag zullen de deelnemers vier verschillende proeven afwerken. De KP’s liggen in het berggebied van Samoborsko Gorje. De wegen zijn er bijzonder lastig met veel sprongen en oneffen stukken weg. In totaal zullen de teams op vrijdag 99,82 km rijden.

Op zaterdag trekken ze opnieuw naar datzelfdegebied. Er zijn acht chronoritten, afwisselend lang en kort. De zwaarste worden Mali Lipovec – Grdanjci en Stojdraga – Gornja Vas, die zijn elk 20 km lang. Die laatste wordt ook wel de etappe van de 1000 bochten genoemd. Twintig kilometer lang wordt er door een natuurpark van links naar rechts gereden. In totaal zal er 121,92 km tegen de chrono gereden worden.

Op zondag wordt de finale op bredere wegen gereden. De openings-KP van de dag is 25,20 km, de langste van het weekend. De tweede proef is iets korter maar minstens even technisch. Beide proeven worden twee keer gereden. Dat zet het totaal van de dag op 77,26 km. Over de drie dagen zullen de rijders 300 km afleggen.

Deelnemers
Er staan 68 teams op de deelnemerslijst voor de Rally van Kroatië. Het wordt uiteraard uitkijken naar de pretatie WK-leider Kalle Rovanperä. Ook onze landgenoot Thierry Neuville en zijn corijder Martijn Wydaeghe behoren tot de topfavorieten. Er staan nog meer Belgen op de deelnemerslijst. Corijder Renaud Jamoul staat aan de start met de Fransman Adrien Fourmaux en zij doen het voor het eerst met een WRC, in casu een Fiesta van M-Sport.

Cédric De Cecco en Jérôme Humblet staan in Kroatië met een Skoda Fabia Rally 2 aan de start. Het Belgische duo doet mee aan de WRC3-klasse. Ook Sébastien Bedoret en Thomas Walbrecq gaan in WRC3 aan de bak. Zij kruipen in de Skoda Fabia R5

Weinig rijders en corijders hebben ervaring in Kroatië, ze staan dus voor een lastig weekend. De corijders moeten hun van een leeg blad beginnen op hun ‘pace notes’ op te stellen en dat met uiteraard maximaal twee verkenningen.