Home > #Hoofdnieuws > F1 Emilia Romagna: Lewis Hamilton is fractie sneller dan Perez en Verstappen en pakt zijn 99ste pole

F1 Emilia Romagna: Lewis Hamilton is fractie sneller dan Perez en Verstappen en pakt zijn 99ste pole

Lewis Hamilton rijdt in Imola naar de pole in zijn Mercedes. De Brit is slechts een fractie sneller dan Sergio Perez die voor het eerst in zijn carrière op de eerste rij start. Max Verstappen is slechts 0,08 seconden trager dan Hamilton en moet tevreden zijn met plek drie. Charles Leclerc vervolledigt de tweede rij na een sterke prestatie in zijn Ferrari. Morgen belooft een spannende race te worden. Foto (c): Mercedes-AMG Petronas F1

Q1: zware crash Tsunoda, Williams naar Q2

Na amper vijf minuten stonden de marshalls al te zwaaien met de rode vlag. Yuki Tsunoda verloor in een snelle S-bocht de controle in zijn AlphaTauri en crashte zwaar in de bandenmuur. De Japanner is gelukkig in orde, maar er is veel schade aan zijn wagen. Hij start morgen volledig achteraan en met een nieuwe versnellingsbak. Voor beide Haas-rijders is Q1 ook het eindstation.

Mazepin start naast Tsunoda op de laatste rij. Mick Schumacher doet een plaats beter en mag morgen op de achttiende plek starten. Alfa Romeo ziet ook beide rijders uitgeschakeld worden in Q1. Räikkönen en Giovinazzi konden niet genoeg snelheid vinden en starten als zestiende en zeventiende. De twee Williams-rijders kregen het wel voor mekaar. Zowel Latifi als Russell gaan door naar Q2. Kan Latifi eindelijk een Russell verslaan in kwalificatie?

Q2: Sainz out, geen mirakel voor Williams

Geen crashes in Q2, maar wel een grote verrassing. Carlos Sainz kon zich niet bij de beste tien plaatsen en moet tevreden zijn met elfde een plek. De Spanjaard en Ferrari zullen ontgoocheld zijn met dit resultaat, zeker na de goede indruk het team gaf in Free Practice. Beide Williams-rijders konden geen mirakel verrichten, maar leverden wel een sterke prestatie. Russell start morgen twaalfde en Latifi veertiende. Viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel start morgen naast Latifi op de zevende rij. De Duitser heeft duidelijk zijn draai nog niet gevonden in zijn Aston Martin. Een ander wereldkampioen, Fernando Alonso kon niet beter doen dan een vijftiende plaats. De dubbele wereldkampioen zal ongetwijfeld meer verwacht hebben.

Q3: Hamilton pole, Perez sneller dan Verstappen

Het is geen verrassing dat Hamilton de pole pakt, maar het was enorm spannend. De Brit was slechts 0,03 seconden sneller dan Sergio Perez die voor het eerst op de eerste rij mag starten. Voor de regerende wereldkampioen is het de eerste keer pole in Imola, met deze pole is hij al op dertig verschillende circuits vanop de eerste plaats mogen vertrekken. Max Verstappen maakte in zijn laatste run een klein foutje dat hem waarschijnlijk de pole kost. De Nederlander start morgen op de derde plek met naast hem de Ferrari van Charles Leclerc. Pierre Gasly heeft het opnieuw fantastisch gedaan in zijn AlphaTauri en snelde naar de de vijfde plek net voor Daniel Ricciardo.

Lando Norris zorgde bijna voor een stunt van formaat door de tweede tijd neer te zetten, maar de McLaren-rijden zag zijn tijd geschrapt worden wegens het overschrijden van de track limits. De jonge Brit start morgen op de zevende plek. Valtteri Bottas stelde teleur met slechts een achtste plaats. De Fin maakte enkele kleine foutjes waardoor hij geen ideaal rondje kon rijden. Esteban Ocon en Lance Stroll vervolledige de top tien.

You may also like
Mercedes brengt hulde aan de F1-wagen
F1 2023: wie stelt wanneer voor?
Vaarwel 2022, op naar een spetterend 2023!
F1 Spa: bekende koppen in de paddock