Home > Circuit > Eenzitter > Indycar 2021 preview: (1) de grootmachten

Indycar 2021 preview: (1) de grootmachten

Dit weekend gaan de Indycar series weer van start. Kampioen Scott Dixon bleef bij Chip Ganassi Racing en gaat op zoek naar een zevende titel!

foto:©indycar.com

Het is met de Grand Prix of Alabama dat het Indycar seizoen zijn start neemt, dit weekend op de omloop van het Barber Motorsports Park nabij Birmingham, Alabama. Op wie moeten we letten? we beginnen het eerste deel van ons overzicht met de grootmachten in Indycar racing: de Honda aangedreven teams van Chip Ganassi en Andretti Autosport, die het opnemen de Chevrolet boys van Penske

Wie stopt Ganassi en Dixon?

Regerend kampioen Scott Dixon vertrekt er opnieuw als favoriet voor de titel. Dat is niet verwonderlijk want de Nieuw-Zeelander was deze eeuw niet weg te denken aan de top van de Amerikaanse racerij met Indycar titels in 2003, 2008, 2013, 2015, 2018 en 2020, inclusief een zege op de heilige grond van Indianapolis in 2008. Bovendien is het Chip Ganassi team een van de meest gelauwerde renstallen in de States. Zij haalden maar liefst 111 zeges en 13 titel in Indycar! Dit seizoen treden ze aan met vier wagens. Naast Scott Dixon zien we ex F1 rijder, de Zweed Marcus Ericsson, NASCAR legende Jimmie Johnson en de snelle Spanjaard Alex Palou.

De uitdagers: Penske en Andretti

Grote concurrent wordt Team Penske, dat dit seizoen ook terugkeert naar de inzet van vier wagens. Met 219 zeges en 16 titels zijn ze de meest legendarische renstal van de serie en zij kunnen rekenen op een zeer ervaren team. Ook zij komen met een Nieuw-Zeelander, de drievoudig Supercars kampioen Scott McLaughlin, die echter zijn adelbrieven in Indycar nog moet verdienen. Hij komt er naast zijn “buurman”, Will Power, Australiër en kampioen 2014. Ook Fransman Simon Pagenaud is een voormalig kampioen (2016) maar Penske zet toch vooral in op Jozef Newgarden, de jongere Amerikaan (29), product uit de eigen Skip Barber Racing School en Indy Lights filière, en nu al houder van twe titels (2017-2019).

Andretti Autosport is de derde grootmacht, met vier titels en 65 overwinningen. Ook zij volgen de regel van vier, al houden zij het iets minder “internationaal”. In hun rangen drie Amerikanen en een Canadees. Beginnen we met ster-in-wording Colton Herta. Afkomstig uit Californië, zoon van voormalig Indycar rijder Bryan, met Europese ervaring (F3), amper 20 jaar oud en, niet te vergeten, hij leverde in 2020 de enige zege voor Andretti! Hij wordt omringd door veel ervaring. Ex-F1 rijder en Indy 500 winnaar Alexander Rossi (eveneens uit Californië) wil nu eindelijk wel die Indycar titel pakken. Ryan Hunter-Reay, kampioen 2012, is de veteraan in het team. De 41-jarige Texaan is kind aan huis bij Andretti en heeft niets meer te bewijzen. Maar hij staat er wel, ieder jaar opnieuw.

En dan is er nog James Hinchcliffe. De 34-jarige Canadees had lang het aura van “ongeleid projectiel” om zich hangen. Hij haalde desalniettemin zes zeges, had in 2015 een enorme crash in de trainingen voor Indianapolis die hem bijna het leven kostte. Maar hij keerde terug naar de racerij en leek aan de slag te kunnen bij het nieuwe Arrow Mclaren team. Echter, nadat hij naakt in de ESPN documentaire “The Body Issue” verscheen, trokken sponsors en Honda zich terug en einde 2019 werd Hinchcliffe zonder veel poeha gedumpt. Maar nu is hij terug! Opletten dus… Voor de Indy 500 zien we ook nog een wagen voor Marco Andretti.