Home > #Hoofdnieuws > GT World Challenge: Endurance Cup viert tienjarig bestaan in Monza

GT World Challenge: Endurance Cup viert tienjarig bestaan in Monza

De seizoenopener van de GT World Challenge in Monza wordt extra speciaal. Op exact 17 april 2011, 10 jaar geleden, zag de Blancpain Endurance Series het licht. Wat toen ontstond, is ondertussen enorm gegroeid en is nog professioneler geworden, maar de basis van de competitie is hetzelfde gebleven.

Foto: SRO

Bij de allereerste race waren er 32 en onder de toppers was toen al het team van Vincent Vosse, WRT. Het Belgische team werd tweede en begon daar aan een ononderbroken reeks van 50 races. Vincent Vosse, teambaas van WRT, herinnert zich de race in Monza nog. “Ik weet nog goed dat we niet wonnen! Ik herinner me dat de Porsche won en we dat jaar het Endurance-kampioenschap behaalden door consistente resultaten.”

“De serie is volgens mij veel veranderd. Vroeger kon je toprijders uit andere categorieën in GT3 gooien en dan presteerden ze. Vandaag de dag heb je jongens nodig die specialisten zijn met de GT3. Er zijn de laatste tien jaar geen mooiere GT-series geweest. We hebben sinds die eerste race in Monza een mooi parcours afgelegd,” aldus Vosse.

Een drietal rijders staan exact tien jaar na hun eerste race in Monza nog steeds op de startlijst. Eén daarvan is Belg Louis Machiels, naast Gilles Vannelet (CMR) en Matt Griffin (AF Course). Machiels staat ook met AF Corse Ferrari aan de start en de Hasselaar werd in tien jaar tijd twee maal Pro-Am kampioen. Machiels zal dit weekend zijn 41ste race rijden en zal zonder pech het record van 43 races op het einde van dit seizoen verbreken.

“De organisatie en de wedstrijdleiding in deze serie zijn altijd heel correct geweest tegenover de gentleman rijders. Dat is één van de redenen dat ik blijf terugkomen. Het is vanaf de eerste dag zeer professioneel geweest. Racen is voor mij een drug: het geeft een heel speciaal verslavend gevoel. Het was geweldig om de vooruitgang van AF Course te mogen meemaken. Ze hebben de afgelopen 10 jaar ook ongelooflijk goed werk geleverd”, vertelt Louis Machiels.

Stephane Ratel, oprichter en CEO van SRO Motorsports Group is trots op de voorbije tien jaar. “Ik ben erg blij dat we dit seizoen terugkeren naar Monza, vooral omdat het daar 10 jaar geleden begon. Toen de serie in 2011 werd gelanceerd, hadden we niet kunnen voorspellen dat het zo belangrijk en wereldwijd zou worden. We hebben de grid zien groeien en nu kunnen stabiliseren op een mooi aantal, een bewijs dat het concept werkt. Ik wil oprecht al onze teams, rijders, fabrikanten, partners, leveranciers en de SRO-medewerkers bedanken, zonder hen was dit niet mogelijk geweest. Het wordt dit weekend extra bijzonder. We mogen GT4 European Series en de nieuwe Fanatec GT2 European Series in Monza verwelkomen, die beide ook het geesteskind van SRO zijn. Daarnaast beginnen we ook aan een nieuw hoofdstuk met de lancering van de Fanatec Esports GT Pro Series. Voor het eerst wordt virtueel racen in de echte autosport gebracht. Monza is de perfecte plaats om deze stap voorwaarts te zetten en tegelijkertijd de eerste 10 jaar van de Endurance Cup te vieren.”