Home > #Hoofdnieuws > Formula E: Nissan zal Gen3-tijdperk vervoegen

Formula E: Nissan zal Gen3-tijdperk vervoegen

Nissan is de eerste Japanse autofabrikant die in de Formula E stapte, destijds aan de vooravond van het vijfde seizoen. En het Japanse merk is van plan nog lang in de geëlektrificeerde topklasse van de Formule E-racerij te blijven. Nissan kondigt namelijk aan in elk geval nog tot het einde van het twaalfde seizoen (2025/2026) mee te racen in het ABB FIA Formula E World Championship. Het Gen3-tijdperk van het kampioenschap begint in het negende seizoen – in 2022/2023 – en zal nog krachtigere en snellere auto’s bevatten.

Met zijn deelname aan het ABB FIA Formula E World Championship wil Nissan de sensatie en het plezier van emissievrije elektrische auto’s aan een wereldwijd publiek tonen. En er is meer. De kennis en technologische expertise die Nissan opdoet in de racerij zullen bijdragen tot betere elektrische voertuigen voor op de openbare weg. Oftewel, het grote publiek. Dit alles met als doel om tegen 2050 volledig CO2-neutraal te zijn in alle bedrijfsactiviteiten en in de levenscyclus van zijn producten. Tegen 2030 wil Nissan alvast enkel volledig elektrische modellen produceren.

Nieuw publiek

“De visie die Nissan op auto’s heeft, gaat veel verder dan alleen een transportmiddel”, aldus Ashwani Gupta, Chief Operating Officer bij Nissan. “We willen elektrische voertuigen ontwikkelen en bouwen die de wijze veranderen waarop gemeenschappen connectie leggen en voortbewegen, en die ons allemaal inspireren om toe te werken naar een duurzame samenleving. Formula E helpt Nissan om duurzame energie en het milieu in de schijnwerpers te zetten, zodat we onze toekomstvisie aan een groeiend, nieuw, jong en divers publiek kunnen voorstellen.”

Verder ontwikkelen

In de eerste twee Formula E-seizoenen concentreerde Nissan zich op zijn technische ‘Phase One – road-to-track’-doelstellingen, waarbij de opgedane kennis en ervaring van de LEAF, Nissans meest herkenbare elektrische auto voor consumenten, werden gebruikt om de prestaties van Nissan e.dams verder te ontwikkelen. In het debuutseizoen was Nissan e.dams het beste kwalificatieteam in het kampioenschap en in het tweede seizoen behaalde het team zelfs de tweede plaats in het constructeurskampioenschap.

Van baan naar weg

Terwijl het e.dams-raceteam deelneemt in het huidige, zevende seizoen van 2020/2021 en uitkijkt naar het Gen3-tijdperk vanaf het negende seizoen, begint het aan “Phase Two’ van zijn “track-to-road”-doelstellingen op het vlak van technologieoverdracht. Nissan stelt features voor die als doel hebben de acceptatie van elektrische auto’s door de consument te stimuleren.

“We hebben tijdens onze eerste twee seizoenen geweldige resultaten behaald en het benoemen van onze langdurige toewijding aan de Formula E is een belangrijke stap”, aldus Tommaso Volpe, Global Motorsport Director Nissan. “We zijn deze raceklasse ingegaan met een technische transferbenadering van ‘weg naar circuit’, en door ons raceprogramma uit te breiden tot het Gen3-tijdperk, hebben we nu de mogelijkheid om de cirkel te sluiten met een technische overdracht van ‘circuit naar weg’. Wij geloven dat Formula E het perfecte platform is om onze expertise op het vlak van elektrificatie te promoten en onze toewijding aan duurzamere mobiliteitsoplossingen te tonen.”

Nachtrace

De eerste races van het seizoen 2021 vonden eind februari plaats in Diriyah (Saoedi-Arabië) als een binair evenement, waar de Formula E voor het eerst racete onder de vlag van het FIA World Championship. Het was ook de eerste Formula E-race ‘s nachts, waarbij schijnwerpers het circuit volledig verlichtten. Nissan e.dams pakte tijdens dat weekend 14 punten voor het teamkampioenschap.

Constante evolutie van raceprestaties

Olivier en Gregory Driot, teamleiders van het Nissan e.dams-team, verklaarden gezamenlijk: “Nissans toewijding aan het Gen3-tijdperk van het ABB FIA Formula E World Championship toont de kracht van de volledig elektrische raceserie en het streven naar succes in de volgende fase. De nieuwe Gen3-auto’s zullen sneller en krachtiger zijn, en deze constante evolutie van raceprestaties die we blijven zien in de Formula E is geweldig voor de fans en de sport.”

De derde ronde van het ABB FIA Formula E World Championship vindt plaats op 10 april in Rome.