Home > #Hoofdnieuws > Interview met Martijn Wydaeghe: “het doel is duidelijk dit jaar!”

Interview met Martijn Wydaeghe: “het doel is duidelijk dit jaar!”

Martijn Wydaeghe is sinds begin dit jaar de copiloot van Thierry Neuville. En het gaat onze 28-jarige landgenoot voor de wind! Als laatste aanwinst van het Hyundai Motorsport team coördineerde hij Neuville dit seizoen al naar twee podiumplaatsen. Tussen alle wedstrijden, trainingen en voorbereidingen door kreeg Red Bull hem nog te pakken voor een interview.

Hoe ben je in de rallywereld beland?
“Mijn 10 jaar oudere broer was tot enkele jaren geleden ook copiloot. Hij deed dit puur als hobby, maar het is wel via hem dat ik dus in contact ben gekomen met de rallysport. Ik ging mee supporteren op wedstrijden, hielp hem de ruiten van zijn auto poetsen en noteerde de chrono’s aan het einde van de proeven. Zo heb ik heel veel mensen ontmoet die mij later zouden kunnen helpen om zelf een carrière in de sport uit te bouwen. Na de schooluren bestudeerde ik ook vaak de on board beelden van de Belgische en de internationale toppers. Alles om mij zo goed mogelijk te kunnen voorbereiden op mijn eigen carrière.”

In 2013 reed je je eerste WRC-wedstrijd. Wat waren sinds dan de hoogtepunten van je carrière?
“Die eerste WRC is iets wat me altijd zal bijblijven, maar het eerste echte hoogtepunt kwam er in 2016. Toen werd ik voor het eerst gecontacteerd door Hyundai Motorsport. Ik kreeg de kans om een 2-jarig programma af te werken als copiloot van de Koreaan Chewon Lim. We maakten deel uit van het Hyundai Motorsport Development Program waar ik gedurende 2 jaar enorm veel heb opgestoken.”

“Een tweede hoogtepunt was de Rally van Monte-Carlo in 2019, toen ik nog als navigator van Guillaume de Mévius dienst deed. We reden een fantastische wedstrijd en noteerden een paar snelste tijden in WRC2. Op zondagvoormiddag ging het helaas mis en zijn we gecrasht, maar ik houd er toch goede herinneringen aan over.”

Hoe heb je jouw eerste rally’s met je nieuwe team ervaren?
“Ik kende 90% van het team al behoorlijk goed door de eerdere samenwerking in 2016 en 2017, dus het voelde een beetje als thuiskomen. Als copiloot op dit niveau is het heel geruststellend om terecht te komen in een team als Hyundai Motorsport. Je wordt er omringd door echte professionals, iedereen kent en doet z’n job heel goed en ik kan me volledig focussen op m’n eigen taak.”

Hoe voelde het om bij je eerste wedstrijd al meteen het podium te halen? En dan nog in het legendarische Monte-Carlo.
“Fantastisch! Dit had ik echt nooit durven te dromen. Het heeft een paar dagen geduurd voordat ik besefte wat Thierry en ik samen gerealiseerd hadden. Maar dit bewijst nogmaals: waar een wil is, is een weg!”

En ondertussen is daar nóg een podium bijgekomen. Het begin van vele?
“Daar wil ik gerust een abonnement op nemen! Zo’n podiumplaats is de perfecte motivatie om verder te blijven werken, te evolueren en te streven naar perfectie. We hebben voor de volgende WRC-manche in Kroatië een goede startpositie die ook verder in het seizoen van groot belang zal zijn. We gaan er volledig voor!”

Hoe gaat het er in de wagen aan toe?
“Tijdens een rally zijn Thierry en ik natuurlijk heel erg gefocust. We doen onze job, we communiceren in functie van het verbeteren van onze prestaties en er is een voortdurende interactie tussen het team, Thierry en mezelf. De communicatie tussen de piloot en copiloot is trouwens uiterst belangrijk. En iedere piloot heeft zo z’n eigen voorkeuren op dat vlak. Het is voor mij dus nog even wennen aan de gewoontes van Thierry, maar we boeken heel snel vooruitgang. Elke dag geven we het beste van onszelf om het hoogste niveau te halen. Samenwerken met een atleet als Thierry haalt sowieso het beste in mezelf naar boven. En ook tussen de verschillende rally’s door blijft dezelfde gedrevenheid aanwezig, want het doel is duidelijk dit jaar!”

Wat is je grootste doel, voor komend jaar en daarna?
“Hoe geweldig zou het zijn om in ons eerste jaar samen meteen te kunnen meestrijden voor de titel?! En daarna… de titel opnieuw bevestigen (lacht)?”

Bron: Red Bull Media