Home > #Hoofdnieuws > Opinie: laat ons onze sport!

Opinie: laat ons onze sport!

Uiteraard hoeft het geen betoog dat wij liefhebbers van gemotoriseerde sporten en zeker van autosport zijn. De autosport in ons land heeft echter met meer en meer ‘maatschappelijke’ druk af te rekenen en het lijkt wel alsof in sommige kringen de ambitie leeft om onze sporten zelfs botweg te verbieden. Het gaat in deze echter vaak niet om een terechte zorg voor de leefomgeving, die wij overigens allemaal delen, maar wel om een zeer verfoeilijke filosofie, in het Engels samengevoegd tot NIMBY of not in my backyard.

Alvorens we verder ingaan op de groeiende onverdraagzaamheid en het welig tierend egoïsme, willen we de criticasters meteen enkele anticiperende antwoorden geven. Ja, echte autosportliefhebbers zijn ook begaan met de leefomgeving. Een echte rallyfan neemt zijn afval weer mee naar huis of deponeert die in een vuilnisbak, maar laat die niet achter in een weide of voortuin van buurtbewoners. Parkeren doen we op de aangegeven plaatsen en niet voor de uitrit van de lokale bewoners en uiteraard respecteren we omheiningen en ander materiaal van de landbouwers. Ook illegale verkenningen dagen op voorhand, staan niet in onze agenda.

Ook de organisatoren en promotoren van wedstrijden zijn zich vandaag bewust van de veranderende samenleving en zo leiden de circuits in ons land het geluid in goede banen. Plezier is ook mogelijk onder de 117 dB en hoe nostalgisch we ook zijn, autosport maakt deel van een evoluerende samenleving uit en dat vraagt een aanpassing. De dorpsfotograaf die niet digitaal wilde gaan uit principe, wel die bestaat vandaag niet met meer en hetzelfde geldt voor de videotheek… Hetzelfde geldt voor hoe wij met afvalolie of gebruikt rubber omgaan. Die stockeert u ook niet in uw tuin…

Autosport met respect voor de leefomgeving en de omwonenden is dus perfect mogelijk en dat is eigenlijk een normaliteit. Dat wil echter niet zeggen dat wij het slachtoffer moeten worden van een groeiend egoïsme, een ziekelijke onverdraagzaamheid of een vorm van groen extremisme. Zo vond er dit weekend in de ruime regio rond Spa een ‘balade touristique’ plaats, een toertocht met oudere wagens, waarbij op de openbare weg wordt gereden, met respect voor de geldende verkeersregels. Op zich lijkt ons daar niets mis mee. Onder meer een aantal heethoofden in Stoumont reageerden echter alsof ze onder de voet werden gelopen door de Hunnen, Mongolen en Goten tegelijkertijd. Enkele leden konden het zelfs niet nalaten om bedreigingen te uiten.     

Laten we die mensen duidelijk maken dat openbare weg en met uitbreiding dit land niet exclusief aan hen zijn voorbehouden. Of het nu gaat om een wielerklassieker, een rally of een marathon, ja er is altijd wat ‘overlast’ voor de omwonenden, maar als u dat niet wenst, ergens in de Russische toendra zal nog wel een afgelegen stukje bouwgrond liggen. Wij leven met heel wat mensen samen en dat gaat een stuk beter als we wel iets van elkaar verdragen. Ook de autosport heeft, met respect voor de regels, zijn plaats in onze samenleving.

Laat ons onze sport!