Home > #Hoofdnieuws > Ferrari Challenge: wie is Florian Merckx?

Ferrari Challenge: wie is Florian Merckx?

Florian Merckx, een 32-jarige racer uit Ukkel, is sinds dit weekend wereldkampioen Ferrari Challenge. De Brusselaar won op het Italiaanse Misano de Finali Mondiali, een competitie met de beste rijders van de diverse competities met Ferrari 488 Challenge EVO.

Foto: © Ferrari

De finale in Misano was om voor de hand liggende redenen verplaatst van november 2020 naar maart van dit jaar, maar dat weerhield Merckx er niet van om het weekend winnend af te sluiten. “Ondanks het feit dat ik pas halverwege het seizoen 2020 weer ben ingestapt, ben ik vierde geworden in de Ferrari Challenge Europe, met onder meer een tweede plaats in de laatste race van het jaar, afgelopen zaterdag, ook in Misano. Op zondag stonden alle toppers van de verschillende competities wereldwijd samen aan de start van één enkele race die als wereldfinale telde en die wist ik dus te winnen. Ik besef nog niet echt goed wat me overkomen is, want het is ergens een jongensdroom die uitkomt.

Florian Merckx is voor het grote publiek geen bekende naam. De Brusselaar startte in 2014 in de competitie van Ferrari en op één race na is dat ook altijd zo gebleven: “Ik heb één wedstrijd van de VW Fun Cup in Mettet gereden, ter vervanging van Fred Bouvy, maar dat is inderdaad alles. Verder heb ik altijd Ferrari Challenge gereden, in Azië en Europa en met onder meer een titel in Azië als resultaat. Deze wereldtitel is echter de bekroning van al die jaren in de Ferrari Challenge. Mijn roots liggen trouwens in de karting van Bouvy, daar heb ik echt uren geracet.”  

Dromen van Le Mans

Tijdens het weekend kon Florian Merckx ook kennis maken met de GT3-versie van de Ferrari 488, de auto die we in de 24 uur van Spa gereden zien en waarmee Alessandro Pier Guidi de GT World won afgelopen seizoen. Merckx kreeg de kans om enkele ronden te rijden en was onder de indruk: “wat een auto en misschien kan ik met het team waarmee ik al jaren rijd, Baron Motorsport, wel een programma in GT3 uitwerken. Ik droom al jaren van een deelname aan de 24 uur van Spa, dus waarom niet proberen?

Net zoals alle rijder, is F1 ook een droom, “maar daarvoor ben ik te laat begonnen. Voor mij is dé droom in de autosport echter ooit aan de start staan van de 24 uur van Le Mans. Dat is en blijft de mooiste en grootste race ter wereld.”

Merckx is overigens een goede vriend van Wolfgang Reip en wie weet zien we de twee Brusselaars ooit samen in een Ferrari in Spa…