Home > #Hoofdnieuws > WRC Arctic “We willen zondag aan de finish staan!

WRC Arctic “We willen zondag aan de finish staan!

Pieter Jan Michiel Cracco en Jasper Vermeulen staan vanaf vrijdag voor één van de mooiste sportieve uitdagingen van hun leven. Samen trekken de twee West-Vlamingen naar het hoge noorden waar ze drie dagen lang ijs en sneeuw moeten trotseren tijdens de tweede manche van het WK Rally. In de Arctic Rally Finland doet het duo het met een Skoda Fabia Rally2 met als enige ambitie heelhuids de finish te bereiken, iets na de middag op zondag.

Waarom we het doen?”, lacht Pieter Jan Michiel Cracco, “wel het antwoord is verrassend, maar vanwege corona. Laat me het uitleggen… Ik droom al heel lang om eens een echte winterrally te doen, maar door de kalender van het Belgian Rally Championship lukt dat eigenlijk nooit. Corona maakt echter dat dit jaar de start van ons nationale kampioenschap enorm laat zal zijn, we gaan van einde juni uit, en dus is er nu wel tijd voor een dergelijke verplaatsing. Budgettair kan het ook, want doordat het BK rally dit jaar tien manches telt op amper zes maanden, is de kans klein dat we alles gaan doen. Ook professioneel is het quasi onmogelijk om zoveel op korte tijd op rallywedstrijden te zijn en nu hebben we die tijd wel, want buiten deze deelname aan de wedstrijd in Lapland is er zo goed als geen autosport. Deze cocktail maakt dat Jasper en ik een jongensdroom gaan waarmaken en geloof me we kijken er alle twee even erg naar uit.

Pieter Jan Michiel Cracco en Jasper Vermeulen zijn al van eind vorige week in Rovaniemi, de hoofdstad van Lapland en hebben ondertussen al kunnen testen. “Het was bijzonder leerrijk en eigenlijk hebben we alles wat we weten van rally, alles wat we op asfalt hebben geleerd, moeten ‘on hold’ zetten. Rijden op sneeuw en ijs is totaal anders. Eigenlijk bestuur je de wagen met je gaspedaal en ook het aansnijden van de bochten is totaal anders dan op normale wegen. Je moet veel vroeger aan je bocht beginnen om er goed doorheen te komen.

Over de sportieve ambities is Pieter Jan Michiel Cracco zeer kort: “Uitrijden en plezier beleven… zeker in deze woelige tijden. En laat me één ding duidelijk stellen, het is tijd dat we elkaar weer kunnen zien op een rallywedstrijd, want heel deze corona heisa heeft wat mij betreft lang genoeg geduurd. Het gewone leven kan voor mij niet snel genoeg weer beginnen.”